ZAŠTO TIJANA NEMA DEČKA?

Ozbiljno, šta joj fali?

Tijana je super kul drugarica bez koje ne može da prođe nijedna žurka. Savršeno se slaže sa petogodišnjacima, igra se sa rečima, lomi klišee na pola, a stereotipe u paramparčad. Mnogi bi njeno ponašanje nazvali nezavisnim. Mnogi i previše samostalnim. Malograđani će sigurno frknuti na sam pomen njenog imena,  jer nema šanse da na planeti postoji neko ko je zaista takav, dakle, Tijana je folirantkinja. Tijana je biografski i geografski proistekla iz Brenine „Jugoslovenke“ i ponosna je plavuša uprkos vicevima. Tijana još nema trideset, ali samo što nije dunula u te svećice.

Tijana ima sebe i svoje snove. Ponekad (a to je skoro svakog dana) ona ne zna šta hoće. To ne-znam-šta-hoću-stanje prekrije svaki segment njenog života, pa se tako dvoumi između kroasana sa kremom i đevreka sa jogurtom. Kupi burek. Nije sigurna kojim busom će najbrže da stigne do željenog mesta. Uvek napravi pogrešan izbor i zakasni u bioskop. Onda ne zna da li treba da izađe ponovo sa bivšim dečkom ili da poljubi novu simpatiju u obraz. Naravno, oscilira uvek između dosadne sreće i neispitanih osećanja koje nudi avantura. Tad kad ne zna šta hoće, otrezne je knjige i obaveze, pa se seti da želi da bude baš ona. Zbunjena ili sigurna, ali u svakom slučaju, niko drugi.

I da, Tijana nema dečka. Mora da joj nešto fali.

Kad nemaš dečka to je kao da nemaš fejsbuk, ali malo gore. Svi te stalno zapitkuju zašto je to tako i raspredaju nadugačko o tome da ne znaš šta propuštaš. Kad nemaš dečka a već ti je vreme – zapitkivanja lako pređu u savetodavna naklapanja o braku kao esenciji života svake žene.

Tijana ne zna šta joj fali, a to je, izgleda danas, osnovni kriterijum za pronalaženje dečka.

Npr. kad znaš da su ti krive noge, oblačićeš duge suknje. Kad znaš da si ćutljiva, nateraćeš se da progovoriš u njegovom društvu. Kad znaš da je očaran Hičkokom, pogledaćeš sve njegove filmove.

Al’ kad ne znaš šta ti fali, možeš da se slikaš.

Devojke to danas uglavnom i rade, pa stvaraju na svojim profilima monografije selfija (čitaj: besplatni lični oglas).

Nije lako biti devojka bez dečka na Balkanu, jer ti niko ne veruje da si srećna. Prihvatljivije je čak da imaš dečka koji te vara ili bije, odnosno pošto-poto-dečko.

Pošto-poto-dečko je moderna varijanta mladića pored kojeg se skrasiš. To je daj-šta-daš-muškarac. Onaj za kog samu sebe izlažeš da će biti divan muž i otac. Neko s kim već vidiš svađu oko svega. Neko kome si i ti pošto-poto-žena.

Tijana je sigurna da to što joj „fali“ ne može da ispravlja druga osoba. Pošto-poto. I zato ponekad, kad zna šta hoće, pusti Hladno pivo i reši da ne prelomi kliše od batina, bar dok traje pesma. Tad izmašta da je opet devojčica i da je niko ne pita zašto nema dečka. Tad se umazana od čokolade vozi biciklom po kraju. Tad zna da je sve u životu kompromis osim ljubavi i da neće sklapati glupave dogovore sa tuđim prazninama.

 

Onda prekine pesmu, izvede kera i kliše u park i smišlja pronicljiv odgovor na to drsko pitanje:

 – Ej, pa kad ćeš da nađeš dečka?

Srbijanka Stanković

Izvor fotografija: weheartit.com 

1 Komentar