Dečak ili devojčica?

Imam dete u torbi. Ne znam da li je dečak ili devojčica.

Kažu, ako ti stomak ide nalevo onda je dečak. Ako ti je stomak „šiljast“ onda je sto posto devojčica. Možeš da vrtiš burmu na nekom lančiću iznad stomaka – ako se klati horizontalno, devojčica, ako se klati vertikalno, dečak.

Mogu da vam podmetnu ispod stolice makaze ili nož – ako sednete na makaze, onda je devojčica. Mogu da vam sipaju so u kosu, ako se pipnete posle toga za nos – sigurno je dečak.

A možete da odete i na ultrazvuk – ako se beba okrene za slikanje, a pupčana vrpca ne smeta foto sešnu – isto možete da saznate pol.

Ali ultrazvuk i narodna verovanja ne mogu da objasne neke stvari.

Devojčice nose rajfove. Njihove su haljinice i čarapice sa čipkom. One voze bicikl i razbijaju kolena kao dečaci. Ne plaču zbog modrica, već ih ponosno nose. Ne biraju ih u fudbalske timove, ali ipak najbolje brane svoj gol napravljen od dve gomile nasloženog kamenja.

Kad porastu, uče ih da budu uredne i nasmejane.  Devojčice ne prave uši knjigama i sve olovke u njihovoj pernici su oštro narezane. Njihove se petice podrazumevaju. Najbolje su na takmičenjima iz srpskog jezika. Neke pevaju u školskom horu, ali sve priželjkuju da besprekorno urade špagu u sali za fizičko.

Devojčice su najbolje kćerke na svetu. One su najbolje sestre i nenadmašne tetke. Devojčice su najbolje majke na svetu. I najnežnije bake.

DSCN4296

Dečaci ne nose rajfove. Njihovi su kačketi i autići. Oni voze bicikl i razbijaju kolena. Obavezno plaču zbog modrica u krilu svoje majke – kad drugi dečaci ne gledaju. Njih biraju u sve sportske timove, ali retko savladavaju odbranu devojčica. Golove daju samo gde im se dopusti. Pravi dečaci znaju da ono što dobiju silom nije večno.

Kad porastu, uče ih da budu ležerno neuredni i ozbiljni. Njihove sveske su pomalo izgužvane i uvek pozajmljuju olovke od devojčica. Njihove su petice štreberske, a trojke frajerske. Najbolji su na takmičenjima iz matematike. Ne pevaju u školskom horu, već u školskom holu – uz tri akorda na gitari. Na ta tri akorda padaju čak i one devojčice što besprekorno prave špagu u sali za fizičko.

Dečaci su najbolji sinovi na svetu. Oni su najbolja braća i nenadmašni ujaci. Dečaci su najbolje tate na svetu. I najopuštenije deke.

– Znaš, ako nam rodiš dečaka polupaće ti laptop i fotoaparat zbog tog rajfa – kaže mi Žmu.

– Znaš, ako nam rodim dečaka, on će da zna da se njegova mama malo šalila – kažem. I mislim kako ne postoje razlike.

Imam dete u torbi i ono je celo od Žmua i mene.

Dečak ili devojčica – ono je celo život koji počinje. Ono je celo vožnja ringišpilom, poderano koleno, nasmejano lice, uplakano oko, osoba.

I baš ga briga za ultrazvuk i sujeverje.

large (1)

Autorka: Srbijanka Stanković

Izvor fotografija: Srbijanka Stanković, weheartit.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.