Tri puta da masnoća iz tela odluta

 

Dijete, tablete, čajevi, kreme, praškovi, gelovi, tretmani, pojasevi za mršavljenje, razne spravice sa TV Shop-a?! Koliko ste puta bili u iskušenju da sve to probate, ili ste već pokušali, u nadi da će se kilogrami preko noći istopiti?

 

Svaki od navedenih puteva ima kratkoročno dejstvo u borbi sa suvišnim kilogramima, što nas dovodi u trenutnu zabludu da nam se telo menja i da činimo nešto korisno za svoj organizam. Upravo sa takvim ubeđenjem upadamo u zamku, jer mnogi od gore navedenih načina, pogotovo rigorozne dijete, funkcionišu po principu uklanjanja vode i glikogena iz mišića, a smanjuje se unos složenih ugljenih hidrata. Privremeno će tas na vagi pokazivati manju težinu, sve dok se ne nadoknadi izgubljena voda.

Diet and exercise

 

Do povratka na pređašnje stanje, ili do pojave tzv. „jo-jo“ efekta, ne treba da prođe mnogo vremena i sigurno ste se pitali gde je onaj uloženi novac i gde su dani gladovanja? Upravo zbog toga, da ne biste došli u takva neprijatna iskušenja, nudimo vam tri osnovna načina kako da redukujete višak kilograma:

 

 Smanjen unos kalorija = redukovana ishrana

Da bi se smanjila telesna masa, neophodno je u organizmu izazvati kalorijski deficit. Svi pomislimo prvo na dijetu. Da, ali tu dijetu treba kreirati tako da se maksimalno smanji unos masti i prostih ugljenih hidrata – šećera, a održi nivo unosa vitamina, minerala i proteina. U suprotnom, može doći do niza zdravstvenih poteškoća, pre svega poremećaja bazalnog metabolizma i smanjenja mogućnosti za sagorevanje masti, čime dijeta gubi smisao. Za osobe koje su na dijeti ili na redukovanom načinu ishrane poželjno smanjivanje telesne mase je od 0,5 do 1 kg nedeljno, odnosno 3-4 kg na mesečnom nivou, nikako više od toga. Uskladiti 5-6 obroka dnevno, sa razmacima od 2-3 sata, sa balansiranim unosom svih hranljivih materija, siguran je put koji garantuje odličan rezultat na vagi, a pre svega prija vašem organizmu.

 

Povećanja potrošnja kalorija = vežbanje

Na ovaj način možemo potrošiti veliku količinu dodatnih kalorija, što uz nepromenjeni unos stvara kalorijiski deficit. Vežbanje koje ima za cilj redukciju telesne masti treba dozirati po vrsti, obimu, intezitetu i učestalosti, u zavisnosti od zdravstvenog stanja, pola i godina. Aktivnosti koje se preporučuju su hodanje, trčanje, plivanje, vožnja bicikla i rolera itd., obavezno u kombinaciji sa vežbama snage. Za aktivaciju metabolizma masti, kao izvora energije, nephodno je da prođe 15-20 minuta, tako da, u skladu sa tim, aktivnost treba da traje 30 minuta i više. Minimalna učestalost vežbanja je 3 puta nedeljno.

 

Smanjen unos i povećanja potrošnja kalorija = redukovana ishrana i vežbanje

Idealna je kombinacija dva gore navedena načina, koja daje najbolje rezultate u regulisanju telesne masti u organizmu i to na duge staze. Podjednako su važni i ishrana i vežbanje. Ovakav pristup utiče na sveukupno zdravstveno stanje i formira pozitivne navike prema kvalitetnom načinu života. Ukoliko mislite da negde grešite u ishrani ili su vam potrebni konkretni saveti u vezi sa vežbanjem, posetite najbližeg nutricionistu i fitnes trenera, koji će vam u skladu sa vašim godinama, polom, poslom i mogućnostima pokazati put ka zdravom konceptu življenja.

 

Gojaznost postaje sve veći zdravstveni problem, ali i estetski, jer nas moderna sadašnjost primorava na što manje kretanja i što više brze hrane. Danas na svetu ima najmanje milijardu gojaznih osoba. Ako želite promenu, onda vi morate postati ta promena. Počnite već danas!

 

Autor: Ivan Ćirković

Fotografije: fashion47.pk, castlewoodtc.com

Nema komentara

Ostavi komentar