Tišino, oglasi se

Pokušavam čuti tišinu, onu vrstu tišine koja donosi smiraj.

Ali,… čujem samo buku svojih misli.

Nemoguće ih je zaustaviti! Oduvek verujem u tu istinu. Misli su nesputane, neuhvatljive, nesalomive, neprekidne,… Ne možemo im promeniti smer, niti odrediti pravac. One su te koje određuju naš put. One nas zbunjuju, ali i oslobađaju nedoumica; one nas zalaguju svojim nesigurnostima, ali i nekad tvrdoglavo vode ka samo jednoj odluci; one nas vode u neke nove sanjalačke svetove, ali nas i i vraćaju u svet realnosti.

Zapitam se pokatkad, iz čega izranjaju, ko stvara te niti u našoj glavi. Ko ih izaziva i stavlja pred nas. Mukom, negovorom, skrivamo ih od drugih, ali ne i od sebe samih.

Rađa li ih naša duša, onda kada se damari u nama uzbude, onda kada nas nečije oči uznemire svojim osmehom ili tugom?

Stvaraju li ih u nama oni koji su nas pripitomili, vezali za sebe ili oni od kojih strepimo i kojih se klanjamo? Ili ih stvaramo sami, potaknuti svojim doživljajem života, ljubavi, prijateljstava, doživljajem uobličenim još u detinjstvu kada su sve istine, ljubavi, lepote i radosti mnogo jednostavnije i lepše? Određuju li ih sve radosti i tuge koje smo osetili u tom detinjstvu? Ima li Andrić pravo kada kaže: “Celog života se posle lečimo od tog detinjstva.“?

tisino-oglasi-se-blacksheep-rs
Sve što se u nama samima zbiva razvilo se iz našeg prvog plača, prvog osmeha, prvog koraka, prve reči izgovorene, prvog zagrljaja, prvog drhtaja, prvog straha, prve ljubavi, prvog prijateljstva, prve odluke, prvog maštanja, prvog razočarenja, prvog bola, prve sreće, prve tuge, prvog poraza, prve pobede, prvog uspeha, prvog neuspeha, prvog nemira, prvog dodira, …

Iz svega prvog, rodilo se ono drugo, i ono treće, i ono potonje. I iznova se rađa, ne prestaje biti u nama. Zato misli stvaraju glasni krug, ne puštaju tišinu da se oglasi, da pobedi, da istera taj svoj tren apsolutnog mira.

A potrebno je katkad zaustaviti misao, dati joj tren predaha.

Zato, tišino javi se, oglasi se, sputaj misli, daj im slobodu i oslobodi nas!

Autorka: Ivana Cekić

Fotografija: pinterst.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.