Sveća za Nikolu Teslu

Po prelamanju onih promrzlih zraka na moj prozor, znala sam da je Božić onaj pravi. Baš onakav kako ga pamtim kada sam bila mala. Sa snegom i sa suncem u krošnji moje jele. Ispod te jele naslonjen na zid stajao je Badnjak.

Po celom dvorištu prosut je tepih od onih pahulja koje se lede i sijaju, koje ne možeš da uhvatiš, a niti smeš da gaziš, da ih ne bi povredio. Preko brda čujem crkvena zvona. U dvorištu crkve korača polako, što zbog leda, što zbog gužve, visok i bled, neki čovek. Svetli mu koža od snega i sunca. Razmazali mu se po obrazima zraci, dok skida kapu i krsti se. Ulazi i čeka red da kupi sveću. Jednu. Tanku.

Da je zapali dole. Za večni mir.

Kupuje sveću i i dalje čeka u redu. Neprijatno mu je zbog gužve. Napet je. Prvi put pali sveću za njega. Za svog imenjaka, kojeg već odavno nema. Pitao se, a znam da ga je ta misao i gonila, pa se od jutarnje trpeze digao i otišao do crkve, da li se iko seti, da upali tu sveću.

Dolazi na red. Već natrpano svećama koje gore i koje se tope, on se saginje, krsti, ljubi sveću i šapće ime. Zatim je pali i stavlja nekako u sredinu. Uspravlja se i stoji. Gleda u svetlost sveće i zna da je sam. U celoj crkvi, na celom svetu on je sam.

Pred tom svećom i tim čovekom, on je mali, nejednak i sitan. Stopio se sa plamenom i on gori. A čini mu se kroz izmaglicu da su se sve sveće skupile oko njegove i da ga slušaju i trepere, zbog neke čudne, samo nama poznate sile koju znamo, ali je nikada nismo videli.

Hoškanje i guranje ljudi natera ga da se prekrsti, još jednom pogleda u sveću i izađe iz crkve. Napolju ga dočeka belina i ponovo se spustiše zraci do njegovih obraza. Na Božić, u snu, sam i daleko, umro je davno jedan čovek. Kažu da je bio najveći svih vremena, da je bio van svih prostora i života. Na Božić, jedan dečak, zapalio je sveću za njega. U duši, gde se i pali za večnost.

Autorka: Viktorija Marković

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.