SOPSTVENO TELO KAO NAJVEĆI IZAZOV

 

U nedostatku vremena, novca i volje , skloni smo da stvaramo izgovore da ne treniramo. Izgovori su  različiti : „Uvek negde žurim!“, „Teretana je preskupa ! “, „Umoran/na sam“ !Da li verujete i znate  da je najbliža teretana, najbolja fitnes sprava ,a ujedno i najeftinija, vaše sopstveno telo? Sada ćemo vam otkriti kako i zašto.

Ovaj vid vežbanja nam omogućava da kroz različite vrste kretanja upoznamo svoje telo i njegove raznovrsne mogućnosti. Jedina sila kojom čovek upravlja je mišićna sila. Kada je koristimo kroz vežbanje sopstvenom težinom, osim što doprinosimo jačanju mišića, omogućavamo veću pokretljivost zglobova, čvrstini koštanih struktura i redukciji telesnih masti. Navešćemo osnovna kretanja i njihove modifikacije koje možda niste probali:

– Hodanje (brzo, uzbrdo, nizbrdo, u vodi, u dubokom snegu)

-Trčanje (u plićaku, po pesku, uz vetar, niz vetar)

-Skokovi  (na jednoj nozi ,u stranu ,napred ,nazad ,u vis , u dalj)

-Plivanje (prsno ,leđno, kraul, delfin, uzvodno ,nizvodno ,sa perajima)

-Penjanje (uz pomoć ruku i nogu ili samo ruku ,uz konopac ,šipku ili stenu)

telo_blacksheep.rs

Čovekovo telo,gledano iz oblasti fitnesa, je koncipirano da nam omogući složena kretanja u saradnji sa koštanim, zglobnim i mišićnim sistemima. Da bi složena kretanja bila efikasna i doprinela  željenom rezultatu potrebno je naučite da nosite sopstvenu težinu koja može biti veća ili manja nego što želite. Upravo iz ovih razloga je potrebno oprezno pristupiti ovakvom načinu vežbanja. Evo i nekoliko saveta:

1. Posavetujte se sa stručnim licem pre početka vežbanja

2. Vežbe izvodite o lakših ka težim (tj. od jednostavnijih ka složenijim)

3. Pravilno dišite (izdisaj je pri savlađivanju napora)

4. Obratite pažnju na položaj leđa i vrata prilikom izvođenja vežbi

5. Ne radite sve vežbe sa interneta jer nisu prilagođene vašoj trenutnoj fizičkoj formi

vežbe_blacksheep.rs

Tretiranje tela kao jedinog i osnovnog opterećenja je sve popularnija u svetu fitnesa i samom profesionalnom sportu. Postoje različiti fitnes programi ( grupni i individulni ) kao što je funkcionalni trening, koji su se pokazali kao vrlo efikasni i pouzdani u prevenciji suvišnih kilograma, oblikovanja i zatezanja tela. Navešćemo neke od osnovnih vežbi za žene i muškarce :

 Žene – sklekovi ,sumo (široki) čučnjevi, propadanja na klupici, iskoraci, vežbe za stomak i leđa itd.

 Muškarci – zgibovi, čučnjevi, propadanja, izdržaj uz zid u polučučnju, vežbe za stomak i leđa itd.

Različiti programi rehabilitacije su zasnovani na vežbama sa sopstvenom težinom, što nam govori koliko je delotvoran ovaj princip vežbanja. Povećanjem mišićne snage i čvrstine kostiju olakšaćemo kretanje kroz svakodnevne aktivnosti i obaveze. Sopstvanu težinu tela je najteže nositi, a vaše je da budete kreativni.

Ako želite da pobeđujete, pobedite prvo sebe, pa tek onda druge. Tada ste pravi pobednik! 🙂

Autor: Ivan Ćirković jedan od stručnjaka iz fitnes studia Belle

Fotografije: blogspot.com, askmen.com, leanitup.com

Nema komentara

Ostavi komentar