Pola veka s onim kog voliš

Moja tetka kaže da uopšte nije glupo što se zaljubila u 56 godini i što je sad zbog toga ogovara cela rodbina. Gledala sam je preko šoljice za kafu i rekla: „Ko šiša rodbinu!“ A u sebi sam je pitala: „Zar ti nije žao što se to desilo tek sad?“

Ja sam ono što obični ljudi opisuju kao „zaljubljiva priroda“. Kad zavolim, u tu ljubav stane cela renesansa. Jer ljubav, po nepostojećoj i svilenkastoj definiciji, mora da bude baš to: dovoljno moćna da sebi nalepiš neka drvena krila ili da staviš krunu na glavu. Nešto blesavo, svakako. Nešto što će da nasmeje, da očara, da opije. Nešto zbog čega će svet da utihne, da zaspi, da utone. Nešto zbog čega bi manijakalno nabrajao glagole u jednoj rečenici.

Ne mogu da zamislim pola veka bez: poziva u ponoć, poruke za dobro jutro, doručka na uglu kod fakulteta, svađe nasred ulice, svađe u samačkom, studentskom, bračnom krevetu. Bez poljupca u njegovom krevetu. Bez strujanja u dnu stomaka kad ti izgovori ime. Bez pulsiranja u slepoočnicama kad zaboravi da te pozove.

Ne mogu da zamislim pola veka bez karnevalskog glupiranja – samo za jedan par ruku i jedan par očiju. Bez kvazi-baletskog okreta dok čekate zeleno svetlo na pešačkom. Bez poljupca u levo oko i štipkanja desne podlaktice. Bez zagrljaja na rastanku. (Iako vas od ponovnog susreta deli samo par sati, taj rastanak boli, a zagrljaj isceljuje).

Ne mogu da zamislim pola veka bez plivanja u dubinu i golicanja u plićaku. Bez grudvanja i valjanja u snegu. Bez treme pred „prvi put“. (Pred svaki put).

Kako živeti bez tragova koje ostavljaju prsti po stomaku? Bez uzdaha koji se prikradaju posle popodnevne dremke? Bez malih stvari? Bez velikih osećanja?

– Ti misliš da sam zakasnila, je l’ da? Lakše je kad se zaljubiš u 20, pa misliš da je ceo život pred tobom.

– Ali baš zbog te iluzije da imaš ceo život da nekog voliš, često zaboraviš da stvarno voliš. Nije kasno za ljubav, znaš? Kod tebe će sad biti intenzivnije, zgusnuto. Zbog vremena za koje mislite da nemate.

– A imamo ga?

– Naravno, samo treba da ga ispunite ljubavlju. Potpuno.

Autorka: Srbijanka Stanković

Izvor fotografija: pinterest.com

 

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.