Ko je zaista tvoj prijatelj?

Posmatrajući se u ogledalu često osuđujemo sebe i vidimo samo greške. U svakodnevnom životu možda gledamo na svoje telo kao na slugu.

Počni da ceniš i voliš svoje telo, jer na kraju, ono je tvoj prijatelj.

U našem okruženju, sve je izraženije nezadovoljstvo prema spoljnom izgledu. Živimo u društvu gde se od nas očekuje da stalno unapređujemo svoje znanje, učinke, kvalitete, pa čak i izgled. U reklamama nam nude proizvode za koje kažu da ćemo pomoću njih biti uspešniji, lepši i srećniji.

Ali, šta se događa ako uprkos uloženom trudu nismo zadovoljni svojim izgledom?

Prvo je potrebno da izgradimo realan, odgovoran i optimističan stav prema svom telu. Moramo biti svesni činjenice da nam telo omogućava život, daje nam snagu ali i lepe trenutke.

Trebalo bi to ceniti!

Izreka kaže da se zdravlje najviše spominje kada nastane bolest. Nemojte i vi napraviti tu grešku. Sami smo odgovorni za svoje fizičko blagostanje. Za mnoge, zdrav način života izgleda kao težak posao, ali to je samo tako jer zaborave kakvo je zadovoljstvo završiti dan znajući da smo se zdravo hranili, pili puno vode, bili fizički aktivni i dovoljno spavali. Zaborave kakav je osećaj uživati u wellness-u i odraditi dobar trening, osećaj koji nam ukazuje na dobro stanje tela, kondicije i zdravlja. Zaborave na dobar imunitet, na trenutke kada su im kolege prehlađene a mi puni energije i snage.

Kako da ne zaboravimo da vodimo računa o svom zdravlju i budemo zadovoljni svojim telom?

Zdrav način života je, naravno, stil života. Potrebna je čvrsta odluka ali i istrajnost.

Kao sve što je novo i na samom početku, i ovaj način života će vam ponekad biti težak, ali kasnije, upornost i rezultati daće vam motivaciju da istrajete u svojoj nameri da vodite zdrav način života.

Prihvatanje svojih grešaka, mana i prihvatanje samog tela ponekad može biti veoma težak zadatak. Šta se dešava kada stanemo ispred ogledala? Pripazite na svoje misli kada posmatrate svoje telo. Upitajte se da li su te misli stvarno tačne. Retko kad se zapitamo da li je naše razmišljanje pogrešno, da li imamo pogrešnu sliku sebe kao čoveka.

Da li je realnost stvarno takva kakva smo mi umislili?

Kada se ovo zapitamo, i stvarno počnemo da razmišljamo o tom problemu, znaćemo da smo na putu svesnosti i zrelosti. Kada primetite da imate negativne misli, kada previše razmišljate o nečemu što vam je neko rekao, o nečemu što se negde čuli, videli, čitali ili čak sami umislili, promenite tok svojih misli, pretvorite ih u pozitivne, naravno, one realne optimistične misli.

Recimo na primer da kažemo sebi da smo gojazni.

Prva stvar koju u realnom životu možemo kontrolisati je naš BMI indeks, kao i praćenje koliko smo kilograma imali pre a koliko sada. Druga stvar je naravno zdraviji odnos prema svom telu. Na primer, ako imam stomačić a nisam gojazna, to je normalno, zato ću jednostavno da prihvatim tu činjenicu.

Možemo nastaviti sa razmišljanjem u istom pravcu, s tim da sada tražimo delove svog tela koje volimo i zaista treba da sagledamo njegove kvalitete. Navedite bar pet lepih stvari o tom izabranom delu tela i radite to što češće, najbolje pred ogledalom. Hvalite sebe i smešite se. Afirmacije možete dopuniti nekim svojim dobrim osobinama i kvalitetima i ponavljati ih svakog dana, ujutru i uveče. Prva dva puta će vam možda biti čudno, vaše misli će biti protiv tih afirmacija, ali nemojte da vas to uplaši, jer je to karakteristika svih novina.

Budite istrajni u svom cilju i videćete da će vam sa vremenom biti sve lakše.

Kako sve više budete navodili svoje pozitivne osobine, nateraćete svoj um da stalno tako razmišlja i samim tim ćete i vi sve više verovati u to što govorite.

Eva Slavić

Izvor: Portal Mladi

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.