KAZNA ZA POKUŠAJ RAZLIČITOG MIŠLJENJA JE U TOME ŠTO ĆEŠ BITI PAŽLJIVO SASLUŠAN

Njene oči sevaju, ona je puna snage i volje da se bori za svoje mišljenje, koje joj je važno ne zato što je pravilno i istinito već zato što je jedinstveno, originalno, samo njeno. U trenucima realnog očaja, njoj se čini da je to mišljenje jedini pravi izraz njene ličnosti i postojanja kao individue (što se jako ceni u sistemu ljudskih arhipelaga).

Mišići su joj napeti, spremni za odbranu njenih mukom stvorenih misli, tao mekanih i nežnih. Ona čeka priliku, vreba trenutak u praznjikavom kontinuumu razgovora kada će se plišani sagovornici dotaći njene teme. Tad će nastupiti hrabro, odlučno i bez kompromisa. Govoriće hladnokrvno jer zna da emocije smanjuju kredibilitet i ubedljivost kod racionalnih slušalaca koje ona želi da osvoji metalnim sjajem argumenata. Kontroliše se, jer je divlja strast može razotkriti.

Slušaju je sa beskrajnim razumevanjem i strpljenjem, gledaju je puni poštovanja za njeno mišljenje. Ali ona je htela pobunu, otpor, borbu. Na trenutak je pomislila da je to snisholjivost zbog koje je tako pažljivo slušaju. Međutim, oni su tolerantni i otvoreni, oni se utapaju u svet i slivaju se jedni u druge. Slabi su i nemoćni i ona oseća da i sama postaje jedna od njih.

Njeno mišljenje je njeno, ali nije ništa vrednije od mišljenja drugih. Svaka borba je uzaludna, može se predati jer protivnika nema a demokratija je komično raspravljanje o nečemu na šta nemamo uticaj. Njena tiha revolucija se još tiše ugasila, ostavljajući iza sebe miris nade.

Viktor Kosteski

Izvor fotografija: pinterest.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.