Je l’ sve kul?

– Nije li čudno kako ljudi daju sebi za pravo da se ponašaju kao da je sve kul, samo zato što je sve prošlo?

– Pa zar nije kul? – pitala je.

– Ne znam, možda inače jeste, al’ ja sve pamtim. Da je sve bilo kul, ne bi ni prošlo. Vreme ne čini da sve postane kul, niti ti pere obraz.

Sreli smo se u prolazu. Ništa spektakularno. Kada se autobus zaustavio na stanici, bio je prvo što sam uočila, jer zaista nije bilo teško prepoznati ga. Uvek bi nekako ležerno štrčao u odnosu na druge. Nonšalantno naslonjen na banderu. Jedna ruka u džepu, drugom pridržava gitaru. Jedna obrva podignuta u konstantnom iščuđivanju, druga kritički spuštena.

Kad me je spazio, vratio je obrve na mesto i uputio mi osmeh. I nije u tom osmehu bilo nikakvog besa. Nikakve ljutnje. Nikakve žalosti što smo tu gde jesmo. Samo jedan zbunjeni iskreni osmeh. Jedan „mnogo mi je drago što sam te video, majke mi“ osmeh.

„Mogli bismo da odemo na kafu nekad“ osmeh.

„Javi mi se“ osmeh.

jel-sve-kul-blacksheep-rs

Moj izraz lica se zaledio negde između srca i razuma. Okrenula sam glavu na drugu stranu. Autobus je krenuo, i ja u njemu. On je ostao da stoji, zbunjen nedostatkom moje reakcije. Kao i uvek. Ja bih odlazila, a on bi ostajao da stoji, zbunjen. Delovalo je to kao nešto potpuno prirodno u našem odnosu. Onom koji više ne postoji.

„Ne ljutim se“, napisao je u poruci nekoliko sati kasnije. Onoj na koju nisam odgovorila.

„Razumem te“, napisao je u sledećoj. Onoj za koju sam znala da je poslata da bi iznudila odgovor.

Ostavila sam telefon i spazila Njega, kako me proučava. Nije pitao ko mi je poslao poruke. Nije pitao: „Je l’ to onaj sa stanice?“ Nije pitao je l’ se samo foliram da sam ravnodušna. Nije pravio dramu oko toga da li sam mu odgovorila ili ne.

Izvalio se na kauč pored mene. Stavila sam mu glavu na rame i skupila svoje šake između njegovih.

– Je l’ sve kul? – bilo je sve što je pitao, grleći brižnim pogledom sva moja razočaranja i pretvarajući ih u balon od sapunice koji je u trenu pukao. Jer ga je stvarno zanimalo.

– Jeste. – rekla sam, i nasmejala se – Sve je kul.

Sve je kul.

Autorka: Milica Stanisavljević

1 Komentar
  • Pingback:Kreativni haos sa planerom u torbu -
    Objavljeno 23:03h, 10 maja

    […] uz objašnjenje da je to definitivno bila Godina lude ženske. Kad je pitate – Je l sve kul? odgovoriće: Idem unazad, bejb jer Nisam načisto, ali To je samo […]