DOŽIVETI STOTU

Lekcija iz razveseljavanja. Jer druge lekcije nemaju primenu.

Doživeti stotu znači napisati stoti tekst na temu: Crna ovca u provinciji i zašto je lepo kad si Aska.

Da se ne lažemo, naša je stvarnost takva da je bez problema možemo zagrliti pesimizmom. Nema veze gde živiš. Provincija samo jače (pri)stiska.

U tom grčevitom zagrljaju su smeštena sva nezadovoljstva sveta. I kao kad se daviš – što se više opireš, brže ćeš potonuti.  Postoji neka teorija da je najpametnije prepustiti se matici. Ako potoneš, najbolje je da stigneš do dna. Pa da jedini put bude put nazad.

Ali sa savršeno razvijenom veštinom analiziranja vrlo lako možeš da ostaneš na tom dnu. Jer na dnu borbe nema.

Na dnu gledaš ljude koji gledaju druge ljude. Na ulici, kroz prozore, u rijalitima, u direktorskim foteljama, u školskim zbornicama, u stomatološkim stolicama, u dobrim automobilima – bez dozvoljene gramaže pameti.  Oni žive, ti životariš.

Dok se ne setiš da pluća ne služe samo za disanje, već i za nadahnjivanje. Pa zaplivaš ka sopstvenim vrhovima. (Bez namere da te ikad iko povuče na dno.)

Moje kristalno more su već dve godine Askine arabeske. Pojas za spasavanje. Lekcija iz razveseljavanja. Podsetnik da sam OVDE da bih živela.  Jer su neke stvari ipak neprocenjive i nemerljive realnošću.

Nekad je ono što drugi zovu optimizam stvaranje vrednih uspomena i imperativ: doživeti stotu!

Doživeti stotu znači ići na koncerte, ljubiti Žmua, smeh i crvene jabuke, položen ispit, tatin zagrljaj, mamin poljubac, specijalizacija moje Dr House sestre, odrastanje u ulici punoj dece, tri mlađa brata, čitanje, blebetanje, kišni dan sa Piko, vino sa Norom, skajp sa Olgom, Ujakove mudrosti, Ujnine mlade godine, Kumine špagete, Kum, trčanje u zoru, Ilija i George i njihove mame, Pravnica i Apu, Tijanin četvrtak, zaljubljenost, rođendanske svećice, venčanja, venčanice i bidermajeri, stvari koje koštaju, stvari koje ne koštaju, dobri filmovi, loši filmovi, kvalitetna muzika, bedni spotovi, simbolična i romantična nabrajanja LEPIH stvari, vera u stvaranje novih uspomena i razveseljavanje. Svakodnevno razveseljavanje.

Doživeti stotu znači nepristojnu matematiku: još deset puta ovoliko ljubavnih godina sa Žmuom. (Srećan nam 10. ljubavni rođendan, Žmu!)

Doživeti stotu znači nepristojno nepristajanje na to da ti drugi kroje život i dan.

Doživeti stotu znači napisati stoti tekst na temu: Crna ovca u provinciji i zašto je lepo kad si Aska.

Srbijanka Stanković

Izvor fotografija: pinterest.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.