Beograde, ljubav si

 

Nisam rođena ovde i nikad sebe neću nazvati čistokrvnom beograđankom sa Dorćola, niti ću se ikad pretvarati da i dalje neke reči ne izgovaram milanovačkim akcentom. Svakako mi te preprike oko provincijalaca i starosedilaca nikad nisu imale smisla. Zar je to zaista bitno, da li se tako meri ljubav prema nekom gradu?

Moje prvo stvarno upoznavanje sa Beogradom se desilo u septembru 2012. godine i nismo se odmah slagali najbolje. Nervirao me je prevoz, opušci cigareta i bačene prazne flašice koje sam imala običaj da viđam i na najsređenijim lokacijama, to što se noću skoro nigde nisu mogle videti zvezde, i svi ti uvek nervozni ljudi na ulicama koji bi me neretko slučajno gurnuli, žureći negde za svojim obavezama, psujući besno sebi u bradu.

Otuđen, hladan, bezobziran – neki su od prideva kojima bih ga tada opisala.

Onda su polako počeli da se ređaju događaji.

Sada kada se osvrnem na dosadašnji život, shvatam da mi se večina najlepših dana i noći desila upravo ovde, za ovih nepunih 6 godina.


Postepeno, određeni krajevi grada su počeli da dobijaju svoje boje i priče, nisu više bili bezlični.
Ugao Ruzveltove i Kraljice Marije, zamalo poljubac i pomfrit na Tašu; najzabavniji plastični beli sto ispred jedne pumpe koji cimerka i ja otkrivamo nekog leta (i obećavamo jedna drugoj da ćemo tu voditi samo nama posebne ljude). Put od Studenjaka do Povetarca kada ode poslednji dnevni bus; stopiranje Sirijca programera koji nas vozi do Kalemegdana; kafić na Voždovcu koji zauvek ostaje mesto u kome se uči C#; Zeleni Venac, jedan dečko, spuštanje niz Kameničku i taj razgovor sa njim koji me i dalje tera da pišem …

Ipak, stalni akter svih priča je upravo Beograd koji je bio tu; da nadgleda, da vodi, da zagrli, da mi se raduje svakog jutra, i da se ja njemu radujem svakog jutra.

Postavši tako veran zivotni saputnik, Beograd će uvek za mene biti više od običnog grada, više od samo skupa nekih ulica, zgrada i nepoznatih ljudi.

Biće sazrevanje, uzbudljive dvadeset-neke i ljubav.

 

Autorka: Milica Stanišić

Fotografija: weheartit.com

1 Komentar