To je ljubav

– Znaš, sanjala sam ga noćas.

– Kakav je bio?

– Čupav i nasmejan.

– Pitam te kakav je bio seks?

– Pa, nije bilo seksa. Samo smo ležali, pili i pričali.

– Tijana, to je tako depresivno! Ne možeš da krešeš ni u snovima!

– Nije to depresija… to je možda ljubav.

Mislim da sam malo bila zaljubljena svaki put kada sam umela da objasnim tog nekog sebi. I sebe tom nekom. I nas u jednom. Kao nešto posebno.

Jer kad je ljubav, uvek je posebno. Uvek je prvi put, makar bio i sto dvadeset i šesti.

Kad je stvarno ljubav, ti to MI oćutiš. Ali onako fino oćutiš u sebi. Nemaš nikakvu želju da to MI deliš. Ne priznaješ to MI. Nije vam potrebna publika da vam aplaudira. Ne sanjaš seks pre prvog poljupca. Jednostavno sanjaš realnost. Čak ti je i u snu dovoljno da samo ležite, pijete i pričate. Dovoljno za osmeh i ludački sjaj u očima.

Sjaj zbog kog me pitaju koje droge koristim. Sjaj zbog kog odgovaram da koristim njega. Onda preskočim sve detalje, njegovo ime, datum rođenja, horoskopski znak, ožiljke, mladeže i slična opšta mesta od kojih pesnici tako umešno skroje pesmu.

Preskočim idealizaciju. Otkrivam njegove mane i već pomenute mladeže i ožiljke. Izrasline prošlosti. I uopšte se ne trudim da to otkrivanje objašnjavam sebi.

to-je-ljubav-tijana-banovic-blacksheep.rs

Kad mu spustim glavu na rame, na to sasvim obično rame, zatvorim oči i svašta vidim.

Vidim kako goli jedemo nar.

Vidim kako me je odveo na more usred zime.

Vidim kako mu se prsti lepe za moja rebra.

Vidim kako nas boli ista kafanska pesma.

Nemam pojma zašto baš nar, more, prsti i bol.

Osećam kako me prožima kao opako dobra plejlista. Muzički žanr – džez. A sav taj džez ja ne razumem. U većini slučajeva ne pravim razliku između bluza i džeza. Ali znam šta je dobro prožimanje.

Kad rešimo da se saberemo i oduzmemo, ne uspevamo da izbrojimo nas dvoje. Svako je zalutao u svoj svet. Bez računice, matematike i kompromisa. Crkavamo od smeha na tu famoznu i veliku reč kao što je SVET. Svet je tepih na kom odvaljeni ležimo. Odvaljeni od onog što je van.

Znam jedno.

Čitav ovaj tekst, nastao je zbog TEBE. Tebe, matori, koji me čitaš svakog četvrtka, a nemaš pojma da ti se pišem. Ti si moja tupava muza. Muza zbog koje nemam potrebu da izmišljam reči. Muza sa kojom ne sanjam seks. Muza zbog koje ćutim.

Kad si blizu.

Nije to depresija. To je ljubav.

Autorka: Tijana Banović

Fotografija: weheartit.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.