SINDROM LOŠIH MOMAKA

Drage djevojke, koliko puta ste se zapitale: O Bože, pa jesam li ja magnet za idiote?! Zašto svaki psihološki slučaj na moja vrata pokuca?!

Ali, drage moje, istina je da i nije do njih. Do vas je.
I koliko god vam teško bilo da to prihvatite, treba prvo od sebe da krenete.
Jer, nije da nema istine u onome kako zračiš, tako i privlačiš.

Pa, da krenemo.

Svaka od nas se bar jednom našla u situaciji da je privukao neki loš momak i dala je sebi zadatak da baš ona mora da ga popravi i izvede na pravi put. Da se razumijemo, činjenica je da takvi  ne žele da se mijenjaju, a i da žele, niko ne bi bio u stanju da ih promijeni osim njih samih, tako da je to, drage moje, Sizifov posao. Takvi ne žele da se mijenjaju, upamtite to. Njima je savršeno dobro takvima kakvi jesu i svjesni su te vaše bolesne potrebe da ih izliječite. Oni uživaju zadirkivajući vas: čas vas privuku, pa vas odbace; poigravaju se sa vašim mislima i osjećajima, jer je za njih, pobogu, sve to samo igra.

A vi? U međuvremenu, nastojeći da njih iščupate iz govana, same tonete još dublje, i dublje, i dublje. I to traje sve dok vam ne ponestane vazduha, dok ne dotaknete  samo dno i ne počnete da se gušite u gomili promašenih slučajeva i neuspjelih pokušaja. Jer, otkud vam samo pomisao da ste baš vi TA zbog koje će se promijeniti i smiriti, koja će mu zavrtjeti glavom i oboriti ga s nogu? Ona zbog koje će poželjeti da promijeni način života i odrekne se svega u čemu jedan takav tip muškarca uživa? Oh, izvinite, pročitale ste to između redova u poruci koju vam nikad nije poslao? Ili ste osjetile u poljupcu koji niste ni dobile na odlasku one večeri poslije kresa? Možda ga je odao zagrljaj… Oh, čekajte, nije vas nikad pošteno ni zagrlio.

Drage moje, činjenica je da morate krenuti prvo od sebe.

I izliječiti sebe od te bolesne potrebe da liječite druge.

Sa vama nešto opasno nije u redu. Nešto unutra ne štima. Morate kopati duboko, sve dok ne iskopate razlog takvog ponašanja, sve dok ne naiđete na sam korijen i ne iščupate ga.
Možda ste nekada davno nekoga povrijedile, pa sada mislite da ne zaslužujete da budete srećne. Možda je nekada davno neko povrijedio vas, pa sada mislite da ne želite da budete srećne i voljene, jer sreća i ljubav nisu trajne, a zapravo se samo plašite ponovnog bola. Možda je vaša majka cijeli svoj život nastojala da popravi vašeg oca, ali nije u tome uspjela, pa se sad vi trudite da izvršite njenu misiju nastojeći da popravite sve muškarce u svom životu. A možda jednostavno niste uspjele steći dovoljno samopouzdanja, pa imate potrebu da udovoljavate drugima nauštrb sebi.

sindrom-losih-momaka-blacksheep.rs

Kako god, i najmanji simptom potrebe da liječite druge, znak je da ste vi te koje treba da budu izliječene. Morate jasno i glasno same sebi reći šta u životu želite, a šta ne, i postaviti neke granice. Sve dok ste i same tako zbunjene i lude, privlačićete isključivo takve frajere.

Onog momenta kad sebi kažete da život nije samo povremeni kres i poneka noć provedena u njegovoj postelji uz čašicu vina i šačicu razgovora, stvorićete prostor da se u vašem životu pojavi i nešto drugačije.

I sama sam dugo vjerovala da su to oni pravi, istinski trenuci života, da nam se samo tada život pojavljuje u svom iskonskom obliku, a da je sve ostalo samo ljudska tvorevina.

Ali biti go i ogoljen pred nekim nije isto.

Oni koji se odluče na ovaj drugi potez, mnogo su hrabriji.

Popularni loši momci su ustvari velike kukavice.

Pravi muškarac se ne plaši odgovornosti. Pravi muškarac će vam dati do znanja da vas voli i pokazivaće vam iz dana u dan koliko mu je stalo do vas i koliko mu značite. I to od prvog dana. Ponekad će znati i bolje od vas samih šta vam je potrebno. I biće tu za vas. Jer pravi muškarac je i podrška i oslonac. I pravom muškarcu nije ispod časti da opere sudove kada vi skuvate ručak, ili da vam skuva kafu kada umorne dođete sa posla. Pravi muškarac je tu i za svoju djecu: od pelena, prvog koraka, polaska u školu, prvog izlaska… Uvijek prisutan i podjednako posvećen kao i vi.

Jer, pravi muškarac je onaj sa kojim možete kroz život da koračate zajedno.

Ako vučete vi njega, nije pravi on. Ako vuče on vas, niste prave vi.

Samo zajedničkim snagama se može postići uspijeh. Uz pomoć ljubavi i obostranog poštovanja i razumijevanja.

Imajte to na umu kad vam sledeći put stigne poruka usred noći.
Može on biti privlačan i loš koliko god hoće, ali džaba mu kad nije pravi.

P.S. Kad se pojavi pravi, znaćete. 😉

Autorka: Tanja Spasojević

Fotografija: whicdn.com

 

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.