PROBAJTE RIGOROZNE DIJETE – ČIK, AKO SMETE !

 

Dijete. Koliko samo znamo o njima, kako ih koristimo i kakve rezultate donose je samo jedna strana priče o ovom globalnom fenomenu čije razmere su sve veće. A da li znamo osnovna načela na kojim se svaka dijeta zasniva i koliko nam mogu doneti negativnih posledica u toku i nakon njihove primene ako ih nepravilno koristimo?

dijeta_blacksheep.rs

Dijetu možemo definisati kao period smanjenog kalorijskog unosa  hrane kroz određeni vremenski period u cilju regulisanja telesne težine. Zvuči kao definicija koju treba da naučimo za ispit. Upravo iz nje slede ovoga slede tri  ključna pitanja i odgovora :

1. Kako funkcionišu dijete?

Prilikom njenog korišćenja, uglavnom uklanjamo vodu i glikogen ( glikogen zamislite kao skladište ugljenih hidrata) iz mišića, čime prividno gubimo kilograme, sve dok se izgubljena voda ne nadoknadi i dok se zalihe glikogena u mišićima i jetri ne popune, kada se nažalost vraćamo u isto ili, nažalost, gore stanje nakon prestanka dijete. To se naziva klasičnim jo-jo efektom.

2. Šta je to smanjen kalorijski unos hrane?

Da bi izbegli ovakve amplitude tj. promene u kilaži, potreban je optimalan unos složenih ugljenih hidrata, minerala, vitamina (voća i povrća) a naročito proteina (meso) kao gradivne materije mišića, a redukovan  tj. smanjen unos prostih ugljenih hidrata u vidu šećera i masti (slatkiši). Nekvalitetnim unosom hrane u toku dijete, smanjujemo brzinu metabolizma i energetske potrošnje, povećavamo apetit i dolazimo u situaciju da smanjujemo količinu mišićnog a povećavamo količinu masnog tkiva, što nosi određene negativne posledice, koje ćemo objasniti u narednom pasusu.

3. Šta je to regulisanje telesne težine?

 

Kratak i jasan odgovor je smanjenje masnog tkiva a povećanje mišićnog tkiva. Zašto? Mišićno tkivo ima viši nivo bazalnog metabolizma od masnog tkiva, što doprinosi bržem metabolizmu i povećanju sposobnosti sagorevanja masti. Da uprostimo priču, što više mišića, imaćemo manje masti u telu. Kao nezaobilazan faktor je fizička aktivnost koja će dodatno pospešiti ove procese jer u toku pravilno doziranog vežbanja masti u mišićnim ćelijama se pretvaraju u energiju i time se brže iskorišćavaju.

dijeta_blacksheep.rs (2)

Iako se većini ženske populacije neće dopasti ovaj podatak, važno je napomenuti da  za razliku od muškaraca, žene imaju manju sposobnost za gubljenje masti, a time i više masnog tkiva (veće zalihe energije) i izraženiji apetit. Strah od prevelike mišićne mase je nerealan, suština je „zameniti“ masno tkivo mišićnim. Zato je izuzetno važno u proces mršavljenja uvrstiti i fizičku aktivnost  i omogućiti efikasno prestruktuiranje telesne mase.

Da rezimiramo, ne univerzalne rigorozne dijete, već individualne promene navika u ishrani koje ćete koristiti ceo život i dozirana fizička aktivnost.

Jedan naš poznati sportski komentator, kada su ga pitali šta je najvažnije u sportu,  je odgovorio (a ja ću ga preformulisati u tom odgovoru) :

„U (sportu) ishrani je važno jedno, a to su dve stvari – red,rad i disciplina! „ 🙂

Autor: Ivan Ćirković

Fotografije: healthyfoodhouse.com, letslearn.bligoo.com.co

 

 

 

 

Nema komentara

Ostavi komentar