JA ZNAM ZAŠTO VEŽBAM, A TI?!

 

Svaki početak je težak. Ova rečenica je velika istina u našim životima u koju možemo da se uverimo gotovo svaki dan, bez obzira na pol, godine, zanimanje, društveni status itd. A i kada se pokrenemo, koliko nam u tom novom pohodu nedostaje strpljenja da istrajemo?

O dobrobitima fizičke aktivnosti se već mnogo zna, koliko je bitna za zdravlje, dobro raspoloženje i fizički izgled. U teoriji sve to zaista lepo i lako zvuči, ali sprovesti reči u dela je najteži korak. Zato smo svi svedoci dole navedenih izgovora i razloga zašto baš danas nije taj dan kada ćemo da napravimo prvi i najvažniji korak i poverujemo da je to što radimo korisno za našu dušu i telo.

 

vezba-blacksheep.rs

 

Izgovor 1 :  „ Nemam vremena za vežbanje “

 

Prvi i ključni razlog. Ako fizička aktivnost za vas predstavlja obavezu ili trend, na pogrešnom ste putu na samom početku i time urušavate sve koristi koje nam se njome otvaraju. Vaš cilj će sa takvim stavom biti teško dostižan i vrlo kratkog trajanja. Osećaj da je vežbanje način život i potreba da budete zdraviji, veseliji, lepši i zgodniji je najveći motiv koji treba da sledite. Ukoliko stvari postavite na ovaj način, nijedna poslovna i porodična obaveza vam ne može stati na put, budite sigurni.

 

 Izgovor 2 : „ Fitnes klub mi je daleko od kuće “

 

Poznato je da blizina određene teretane i fitnes centra bitan faktor za vežbanje, ali ne i presudan, evo i zašto. S obzirom da razdaljina od vaše kuće do najbližeg fitnes objekta ne može biti veća od nekoliko kilometara, u prolećnim i letnjim mesecima kao prevozno sredstvo možete koristiti bicikl, rolere ili brzu šetnju, što je dodatni plus za trening i odlično zagrevanje pogotovo ako želimo da sagorimo koji kilogram i kaloriju više. U jesenjim i zimskim mesecima, ne sme ništa da vas košta par autobuskih stanica ili da se organizujete sa prijateljicama i podelite troškove za prevoz kolima, ukoliko ste u mogućnosti. Ako i ova rešenja nisu moguća, u kućnim uslovima može da se uradi vrlo kvalitetan trening. Samo je bitna želja.

 

Izgovor 3 : „ Dok sam vežbao/la,kilogrami su se povećavali “

 

Vrlo čest, i nedovoljno objašnjen razlog u fitnes krugovima. Način i smisao gubljenja kilograma je povećana potrošnja i smanjen unos kalorija. Kada vežbamo, nesumnjivo trošimo kalorije, ali kao mač sa dve oštrice se pojavljuje povećan apetit i time narušavamo sistem redukcije telesne težine. Unošenjem znantno više hrane, pogotovo nekvalitetne, u opasnosti ste da zaista dobijete koji kilogram više. Zato, vrlo oprezno pristupite vežbanju i ishrani, a u tome će vam savet trenera ili nutricioniste dobro doći, bez obzira koji je cilj treninga, da izgubite,održite ili dobijete kilograme.

 

Izgovor 4 : „ Vežbanje mi se ne uklapa u kućni budžet “

 

Opravdanje možemo da potražimo u svetskoj ekonomskoj krizi, ali da li je to dovoljno jak razlog? Naravno da nije, jer ogromna količina informacija i sistema treninga je dostupna preko interneta i štampanih medija prilagođenih za kućnu varijantu ili na otvorenom prostoru uz minimalno ulaganje u opremu. Trenerka, pamučna majica, patike i flašica vode, i naravno dobra volja,s u sasvim dovoljni. Jednostavno rešenje je i kontaktiranje trenera koji su dostupni preko mejla ili stručnog sajta. Lenjost ne sme da bude opcija.

 

Izgovor 5 : „ Od treniranja mi se nabilduju mišiči “

 

Večita dilema lepšeg pola. Da vam objasnimo. Do puberteta nema velikih razlika u mišićnoj masi između dečaka i devojčica, već u pubertetu se kod dečaka pod uticajem testosterona uvećava mišićna masa, dok kod devojčica taj uticaj izostaje .Ove promene ostaju ceo život, i u skladu sa tom činjenicom, žene nemaju potencijal za „nabildovane mišiće“ (osim ako ne koriste hormonsku suplementaciju) čak i da treniraju kao bodibilderi. Cilj treniranja kod žena je blagi porast mišićnog tkiva, smanjenje masnog tkiva i povećana hidriranost organizma. Ukoliko zaista imate osećaj većih obima delova tela, to je samo trenutna reakcija, jer se kao posledica vežbanja pojavljuje mlečna kiselina u mišićima, koja između ostalog stvara određenu napetost i nadutost. Ova pojava traje 24 – 48 sati, i u daljem periodu nakon toga dolazi do tkz. prestruktuiranja tkiva. Zato, bez panike, sa puno strpljenja, do odličnih rezultata.

 

vezba-blacksheep.rs (2)

 

Indijska filozofija kaže da je za svaki novi početak potrebno da prođe 21 dan, odnosno tri nedelje, ne bi li se navikli na nove uslove i stvorili naviku. Pružite sebi tu šansu i prepoznaćete  bolje stanje duha i tela.

Pa, drugari, koji je vaš izgovor ? 🙂

 

Autor: Ivan Ćirković (jedan od stručnjaka u ženskom fitnes studiu „Belle“)

Fotografije: theglamouriai.com, coachalorie.com, blogspot.com

1 Komentar
  • Pingback:Blacksheep.rs | Postoji li život posle odmora? Postoji!
    Objavljeno 11:10h, 25 aprila Odgovori

    […] Fizička aktivnost je direktno povezana za oslobađanjem od negativnih emocija poput depresije i sa lučenjem hormona sreće. Dok smo na letovanju, iako odmaramo, fizički smo aktivniji šetajući i plivajući. Kada se vratimo u kancelarije ponovo nastupa pasivna etapa naših života i neaktivnost u kombinaciji sa stresom i dosadom postaje koktel faktora za stvaranje depresije.  Zbog toga je dobra ideja krenuti na trčanje ili posetiti teretanu makar tri puta nedeljno. Ne samo da ćete se osećati fizički bolje, već ćete biti mnogo zadovoljniji sobom. […]

Ostavi komentar