Postoji li život posle odmora? Postoji!

Dugo iščekujemo godišnji odmor, odlazimo na neki raj na zemlji, osluškujemo talase, uživamo u suncu i morskoj hrani i onda se sve to završi. Redovne obaveze, o kojima nismo ni razmišljali tokom te dve divne nedelje odmora, ponovo postaju deo našeg života, a od sledećeg letovanja deli nas duga radna godina. Tempo života je drugačiji, postajemo skloniji stresu, padamo u depresiju i to nas vodi do neproduktivnosti na poslu i još stresa. Svi smo bar jednom prošli kroz ovo i naučili da nešto moramo da preduzmemo protiv te postmorske letargičnosti. Evo nekoliko načina da pobedite depresiju posle povratka sa mora.

Putovanjima nije kraj

Iako ne možete da trošite novac, a ni slobodne dane na nove putne aranžmane, vaša okolina sigurno ima mnogo toga da ponudi. Termalne banje u koje možete da odete na vikend, jezera ili lepa kupališta na obalama reka mogu vas na kratko vratiti u morsko raspoloženje. Osim toga, možete iskusiti i nešto novo, poput planinarenja ili vikend posete nekom gradu u kome nikada niste bili. Tako ćete prekratiti dugi period iščekivanja narednog odmora. Za ovakve planove uvek možete pričekati vikend, ali i naterati sebe da maksimalno iskoristite dan i odmah posle posla se zaputiti nekud.

Fizička aktivnost je važna

Fizička aktivnost je direktno povezana za oslobađanjem od negativnih emocija poput depresije i sa lučenjem hormona sreće. Dok smo na letovanju, iako odmaramo, fizički smo aktivniji šetajući i plivajući. Kada se vratimo u kancelarije ponovo nastupa pasivna etapa naših života i neaktivnost u kombinaciji sa stresom i dosadom postaje koktel faktora za stvaranje depresije.  Zbog toga je dobra ideja krenuti na trčanje ili posetiti teretanu makar tri puta nedeljno. Ne samo da ćete se osećati fizički bolje, već ćete biti mnogo zadovoljniji sobom.

Stavite se u nove situacije

Putovanje je uvek pomalo avantura. Upoznajemo nova mesta, ljude, vežbamo strane jezike i uopšteno se obogaćujemo kao ličnosti. Kada se vratimo, iznenadno se ponovo pasiviziramo i ne stičemo nikakve nove spoznaje. Zbog toga je dobar način da ostanemo u tom istraživačkom stanju uma to da radimo na svojoj edukaciji. Škola engleskog jezika jedan je od načina da upoznamo nove ljude i usavršimo svoju komunikaciju na ovom engleskom. Osim toga, možemo istražiti i neke potpuno nove stvari, upisavši kurs keramike, ili neke veštine koja će nam biti potrebna i u poslu kojim se bavimo.

Pazite na ishranu

Pojedinci na moru više obraćaju pažnju na to što jedu i hrane se zdravije, unoseći voće, povrće i plodove mora. Kada se vrati, često se vraćaju  i svojim lošim prehrambenim navikama i brzoj hrani. Sa druge strane, neke druge odmor navede na to da se previše opuste, previše jedu i vrate se sa mora sa novim masnim naslagama. Kvalitet hrane koju unosimo u direktnoj je vezi sa našim hormonskim balansom i samim tim i depresivnošću, ako unosimo previše ugljenih hidrata i teške hrane. Sa druge strane, nedostatak samopouzdanja zbog dobijenog viška kilograma nas može odvesti do negativnih raspoloženja. Zbog toga je važno posle mora više nego ikada paziti da je hrana koju unosimo bogata nutrijentima i dobro izbalansirana. Ovo je korisno i jer će vam pomalo okupirati misli i nećete moći da se prepustite depresivnoj dokolici. Naučite da kuvate nova jela, posetite neke restorane koje već niste, i paralelno sa treningom jedite ukusno i zdravo, te neka vaš filter do sledećeg mora bude to što unapred imate savršeno telo za plažu.

I za kraj, počnite da planirate svoje sledeće letovanje. Najjeftiniji letovi zakazuju se mnogo unapred, a slična je situacija i sa smeštajima. Istražujte željene destinacije, odaberite društvo za sledeće letovanje i učinite iščekivanje sledećeg mora vašim ultimativnim lekom protiv depresije nakon odmora.

Nema komentara

Ostavi komentar