Bogatstvo

 

Ne, još uvek nisam postao roditelj. Niko me ne zove „tata“. Ipak, često razmišljam o tome, a kako godine prolaze – sve češće. Kako je „to“ biti otac?!

Mnogi moji rođaci, prijatelji i komšije često govore o roditeljstvu. Mada, svako kaže isto – da se to ne može prepričati i opisati.

 

bogatstvo blacksheep.rs

 

Moj veliki prijatelj Strahinja je bio mlad kada je postao otac. Svi smo još bili deca, a on je već imao svoje dete. Tada mi je pojam roditeljstva bio tako dalek, nestvaran. Biti otac! To zahteva zdravu sredinu u kojoj ćeš odgajati dete, a ja ni sam još nisam bio u sasvim zdravoj sredini. Prilikom jedne duge kafanske noći, dok su svi baljezgali o kojekakvim glupostima, ja sam morao nešto da saznam. Upitao sam svog prijatelja Strahinju: „Strale, kakav je osećaj biti otac?“ U tom trenutku je njegov lik prekrio osmeh kakav nikada nisam video kod pijanog čoveka, osmeh koji je ozario čitavu kafanu, rasterao oblake dima i mene u trenutku otreznio. Pogledao me je i rekao: „Stepi, nikada nećeš osetiti više radosti, sreće, ljubavi nego tog trenutka kada svoje dete prvi put uzmeš u naručje.“ Kada se pojavi to malo stvorenje, sve izborano kao šar pej, sa kosicom poput morskog ježa, rukama tako malim, ali ipak dovoljnim da te uhvate za prst, shvataš za šta si živeo sve ove godine i za koga ćeš nastaviti da živiš. I sve one neprospavane noći, svi oni mirišljavi džakovi pelena, sve one teške reči nervozne supruge, koja je u znatno težoj situaciji, sve to nestaje istog trenutka kada vam se vaše dete nasmeje i kada vas dodirne.

 

deda blacksheep.rs

 

Straletova devojčica je već velika, ali ako mislite da je najgore prošlo… ne, nije prošlo, to će vam reći svaki otac ženskog deteta.. Setimo se filma „Mi nismo anđeli 2“ – muke tek dolaze. Elem, i nakon tog burnog perioda, doći će dan kada će vaša devojčica voleti nekog više od vas. Udaće se, otići. Bićete ljubomorni, tužni. Ona više nije samo vaša curica. Tada će vam vaša nekadašnja curica podariti još jednu curicu ili dečaka, koju/koga ćete voleti više od života. I kada prvi put prihvatite na grudi svoje unuče, shvatićete za koga ste živeli i za koga nastavljate da živite.

 

Autor: Miloš Stepanović

Fotografije: forum.krstarica.com, karapearson.com, cfanj.com

Nema komentara

Ostavi komentar