Žena

Svaki dan prolazimo pored nje i svaki put je zanemarimo, gurnemo laktom, ošamarimo pogledom. Pa i pljunemo. Što da ne?

Mršava, suva, u veseloj jakni sa cvetnim dezenom nosi ćerku od zubara. Raduje se, trči, uveseljava.

Majka.

Stoji i priča sa drugaricama o testu iz matematike. Čeka autobus koji po običaju kasni. Po njegovom pristizanju, gura se, ne obazirući se na profesorku pored sebe, na stariju ženu sa korpom koja tromo i teško stoji, niti na onu mlađu sa dvoje dece kraj sebe. Uveče se vraća u veći grad i presvlači se u autobusu u nešto primerenije – štikle, džemper do pupka, iscepane pantalone i kratku jaknu od skaja.
Neka druga. Nezadovoljna položajem u kom je pritisnuta, lica izboranog, suve narandžaste kose, u mantilu i novim čizmama do kolena. Uvlači poslednji dim i, po skretanju autobusa na semaforu, baca pikavac uvežbanim pokretom palcai kažiprsta. Dosta joj je izigravanja uzora. Njeni đaci odavno, generacijama unazad, troše i više od tih ništavnih cigareta.

Evo i nje. Nesrećna stoji pred ogledalom mereći svaki gram viška onim kritičkim pogubnim okom kojim sami sebe osuđujemo teže i opasnije od bilo koga drugog. Glava joj je prepuna slika sa TV-a i iz novina – onih retuširanih šmizlica raširenih nogu i napućenih usta. Džabe se zna da su kurve belosvetske, one su arbitar vrednosti u ovom društvu. U njih muž, otac, brat, ujak, komšija, profesor, uskoro i sin, gledaju i balave. A ona… ona je samo majka, supruga, ćerka kao i svaka druga, često nesređena, lica bez pudera, odeće s flekama od kuvanja i mirisom nedeljnog ručka u kosi.

Reč žena.

Koliko puta li se spomene u jednom danu? Putuje od usta do usta i dobija neverovatan broj značenja i tumačenja. No, ne samo to. Koliko sinonima li se koristi? Da li je neko pokušao da izbroji? Ili da se seti svih tih reči koje koristimo umesto reči „žena“? Imamo tako, na primer, majka, supruga, robinja, zlato, duša, sestra, kurva, riba, mati, ćerka, nezahvalnica, sama je to tražila, odlično je ovo skuvala, ni srednju školu nije završila, domaćica, studentkinja, grabljivica, nevernica… kamenujte je!

Koliko reči vi znate?

Žena ume sve i ne zna ništa. Može biti tanucna kao vrbova grana, nežna kao filigranski rad i nositi teret nesagledivih razmera. Može biti i bezosećajna majka koja okreće glavu i sama odlazi u nov život, ostavljajući na milost i nemilost oba deteta. Ona je, ipak, samo čovek, kao i muškarac, sa svim ukrštajima suprotnosti datima od prirode. No, kažu da jednaki nismo. Dobile su žene neka prava, ne postavljajući pitanje ko ih je i kada uzeo. Ne postavljajući pitanje na šta su prava i obaveze dotate i da li ta reč „žena“ može još sinonima da istrpi i ponese.

zena-blacksheep.rs
Ipak, ne zaboravimo da postoje i sinonimi za reč „muškarac“. Tako imamo tata, muž, zlostavljač, brat, dečak na ulici koji prosi, sin, rob, sestrić, nemaš dovoljno novca da budeš moj dečko, nedostojan, prokletnik, otac, nisi dovoljno muško… ignorišite ga!

Koliko reči vi znate?

Autorka: Ljiljana Samardžić

Fotografija: pinterst.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.