ZDRAV ŽIVOT SU ZDRAVE NAVIKE, ZATO BEZ PANIKE !

 

Koliko ste se puta setili na kraju dana da niste doručkovali ili ručali zbog obaveza? Koliko vas „nema vremena“ za fizičku aktivnost? Koliko vas je puta šefica ili koleginica danas iznervirala? Koncept zdravog života koji podrazumeva pravilan način ishrane, fizičku aktivnost  i regulaciju nivoa stresa je danas za mnoge teško dostižan iz više razloga, opravdanih ili neopravdanih.

 

blacksheep.rs

 

Možda ne možete u jednom danu sve da promenite, ali možete  postepeno da menjate navike i stavite sebe na prvo mesto, jer je ritam života sve brži, a vremena sve manje. Stoga vam nudimo savete koji vam mogu biti od velike pomoći u toku dana:

1. Voda.

Tokom sna dehidriramo i zato je nephodno da svako jutro počne sa čašom vode, jer time rehidriramo organizam u ubrzavamo metabolizam. Osećaj žeđi kasni i to je znak da je već nastupila delimična dehidratacija, zato vodu treba piti često. Ne treba unositi vodu jedino 15 minuta pre ,u toku i 15 minuta nakon obroka.

2. Doručak.

Nakon 20-30 min. od čaše vode konzumirati 1-2 parčeta hleba od heljde, kukuruznog ili ruskog hleba sa čašom jogurta ILI pločice tj. galete sa lanom, đumbirom, ovsem ili pirinčem (2-3) uz čašu jogurta ILI klasičan musli,bez suvog voća (2-3 supene kašike) sa jogurtom ILI mlekom i ostaviti da stoji 15 minuta pre nego što počnete da jedete.

3. Trening.

Prva i ključna stvar  je osećaj  da vam trening prija i da se nakon njega osećate dobro, raspoloženo i nasmejano, a svi ostali rezultati će sami doći ukoliko redovno vežbate. Vreme održavanja treninga je idealno ujutru, jer ćete u velikoj meri neutralisati  i kanalisati stres koji vas čeka u toku dana,a i brže aktivirati potrošnju depoa masti. Za fizičku aktivnost je neophodno obezbediti vreme minimalno jedan sat, tri puta nedeljno.

4. Užina.

Pomalo je zaboravljen značaj ovog obroka u toku dana a upravo nam ona donosi niz pogodnosti za zdravlje. Užina u vidu voća je nepogrešiva, pogotovo između doručka i ručka, jer unosimo vitamine, minerale i šećere koji su nam potrebni u toku dana.Podrazumeva se sveže voće, ceđeno ili obrađeno u seckalicama. Nekoliko kockica svežeg ananasa, kivi, oljuštena zelena jabuka posuta cimetom su odličan izbor.

 

blacksheep.rs

 

5. Ručak.

Konzumirati razna celulozna i biljna vlakna i svi oblici variva (grilovano povrće, pasulj, grašak, boranija, spanać, pečurke) ILI pileće ili ćureće meso bez kožice u kombinaciji sa crvenim salatama (cvekla, šargarepa itd. )

6. Šetnja.

Naša kuhinja i mentalitet nas primoravaju da nakon svakog obroka prilegnemo i dremnamo. Tu naviku treba promeniti. Nakon svakog obroka je dobro prošetati ne bi li se hrana bolje svarila i održala brzina metabolizma.

7. Užina.

U skladu sa prvom užinom, izaberite neku drugu voćku ili kompot bez šećera. Ukoliko vam je šećer zaista neophodan, odlučite se za red crne čokolade ili bonžitu.

8. Večera.

Konzumirati proteine životinjskog i biljnog porekla (grilovane pečurke ili povrće, piletina ili riba) u kombinaciji sa zelenim salatama (kupus, krastavci, paprika itd.)

9. San.

Koliko je telu i mozgu neophodno da  se kreće i radi, isto tako im je nephodan i odmor. Nesanica utiče na raspoloženje, slabije pamćenje i koncetraciju, zatim stres stvara dodatnu nervozu i nemir, nekad i depresiju,i tako ulazimo u začarani krug neprospavanih noći. Preporučuje se minimalno 7 sati sna.

10. Jutro. Osmeh!

Predstavili smo vam jedan od načina kako da unapredite svoje zdravlje i život i nadamo se da smo vas bar malo približili tom cilju. Ima jedna poslovica koja kaže: “Ti si ono što jedeš i kakve su ti misli takav ti je život“ . Mislite o tome …

 

Autor: Ivan Ćirković

Fotografije: jokero.com, quotesave.me

Nema komentara

Ostavi komentar