Sva čekanja su usputna

Ona je čekala nekog tipa i o tom čekanju govorila je kako niko od nas umeo nije; slušali smo je pomno u bašti kafića nadomak autobuske u Svilajncu – pomislih slučajno kako je možda više niko o tom čekanju ne sluša čim nama nepoznatima o tom priča. Vukla je torbu, tek usput čekala autobus koji je trebalo da je vodi do kuće. Nastavljala je, kao da nije trebalo da autobus naiđe za pola sata, kao da je imala sve vreme ovog sveta; previše je stara za ovakvo ophođenje prema vremenu – ponovo u sebi pomislih. Nije žurila i to je ono što je usporavalo i mene; sve nas prisutne; i mi smo čekale nekog tipa. Naročito ja. Nije se javljao mesecima svejedno što sam katkad ja pustala glas.

Pričala nam je o zagrljajima koje priželjkujemo. O bolesti koja je godinama ganja. Na trenutke ličila je na preživelog ratnika. Uzalud preživelog i potpuno u tom datom životu samom. Načas na mučenika, katkad i srećnika. Ipak nas je naročito opijala snagom kojom je čekala i kojom čeka. Prošlo je trideset godina, kaže. Odjednom mi se potezalo iz flaše. U predasima misli molila sam se da se taj tip odnekud i stvori; okačila mi je o potrebe i tu da posvedočim njegovom povratku.

Gledam u sat. Stići će joj autobus. Podsećam je na to sveobuhvatnom rečenicom:

– Ja vama iz sveg srca želim da vam se on vrati!

Osmehnula se kao da sam joj upravo olakšala čekanje. Pogledala me, potom u sat, pa rekla:

– On je, dete moje, umro pre tih 30 godina.

sva-cekanja-su-usputna-blacksheep-rs

Čekala je nekog tipa kao da ga je čekala stvarno. Činilo se da tek usput čeka autobus. Ipak je autobus bio najrealniji čekanju. Nosila je jedva malo kose, proređene vremenom, svezanu u punđu. Vukla je i torbu, od nje jedva mlađu, bila je neispunjena, prelomljena prazninom, ležala umorna na asfaltu. Pogledala je u sat. Ponovo se osmehnula i nastavila da odgovara na sva pitanja koja sam prećutala uplašena za obe.

– I da je živ ne bi mi se vratio. To je jedino za mene bila velika ljubav.

Čekala je nekog tipa. Godinama. Iz ljubavi jednosmernih razmera. To što je taj tip mrtav činilo je tu ljubav manje nemogućom nego da je bio živ. Čekala je nekog tipa ili mi se samo tako činilo.

– Oprostite, ovo je vaš autobus. Piše da ide do Paraćina.

Ponovo je pogledala u sat. Ponovo se osmehnula. I ponovo ponela kao da ima sve vreme ovoga sveta. Vreme da oživi mrtve, da učini da je on zavoli, da ne zakasni nikada na autobus.

– Sva čekanja su usputna dete. Živi. Biće vremena za čekanje.

Ustala je, mahnula šoferu rukom, ušla u autobus i zaputila se put Paraćina.

Čekala sam i ja nekog tipa iz jednosmerne velike ljubavi. Mnogo puta bila sama iako zagrljena jer … čekala sam nekog tipa na svim odlaznim i dolaznim tačkama naše, nazovi je, ljubavi. Ali, sva čekanja su usputna i zato sebi nisam smela da zakasnim.

Ustala sam, mahnula sebi ostaloj da čeka rukom, ušla u svoje autobuse za koje sam iz čekanja kasnila i zaputila se put života…jer sva čekanja su usputna.

Autorka: Elena Ederlezi

Fotografija: favim.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.