Slon vezan koncem

Svi mi verujemo u različite stvari i imamo različita ubeđenja. I pozitivna i negativna. Ona čine da posmatramo život na određeni način. I da se na određeni način ponašamo.

Ovo možda zvuči apstraktno, ali nije.

I Vi i ja se ponašamo prema onome u šta duboko verujemo, bilo svesno, bilo nesvesno. Ponekad nam uspeva da pobedimo ta ubeđenja, ulažući napor i snagu volje, ali na duge staze će ipak naša uverenja pobediti.

Ako ih ne transformišemo.

Složićete se sa mnom, ponekad jedna naizgled beznačajna odluka može da utiče na čitav niz situacija. Donošenje neadekvatnih odluka tokom dužeg vremenskog perioda je siguran način da kreiramo život koji ne želimo. Ono o čemu bi trebalo razmisliti je da li će vas vaša ubeđenja dovesti do destinacije vaših snova. Neophodno je da procenite situaciju u vašem životu i otkrijete ubeđenja i uverenja, koja čine osnovni uzrok stvaranja takve situacije.

Ali, šta su ubeđenja?

Ubeđenja su sudovi ili mišljenja o svetu oko nas, drugim ljudima i nama samima koje mi prihvatamo kao istinu.

To su obrasci koji su nam usađeni od strane roditelja, učitelja ili okruženja. Neke od njih smo formirali mi sami, posmatrajući svet oko sebe. Svi mi imamo ubeđenja koja nas podstiču, ali i ona koja nas ograničavaju. Većina naših ubeđenja su van našeg svesnog uma i imaju veliki uticaj na naše misli, akcije i samim tim i rezultate u našem životu.

Ostaci iz prošlosti

Možda ste čuli kako treniraju slonove tako što ih vežu za kolac poboden u zemlju?

Dok je slon još beba, trener ga vezuje za stub debelim lancem oko članka noge. Kada slonče pokuša da se pomeri, taj debeli lanac se steže oko njegovog članka i zadaje mu bol. Nakon svakog pokušaja da se oslobodi, on se umori i odustane.

Lišen slobode, jednog dana prosto prestane da pokušava.

Prihvatio je svoju nemoć kao konačnu stvar.

U njegovom umu je stvorena slika i osećaj da se ne može osloboditi. Ubrzo, slonče postaje uslovljeno da povlačenje noge znači bol.

Kada slonče odraste, trener može da ga vezuje sve tanjim i tanjim kanapom, sve dok ne dođe do trenutka kada ga može vezati čak i koncem umesto lanca. Ova predivna i veoma inteligentna životinja od pet tona se neće ni pomeriti.

Slon raste, a sećanje ostaje… a mali kolac i dalje „ne dopušta” slonu da se oslobodi.

Izgleda da mnoga ubeđenja koja danas imate funkcionišu kao taj tanki kanap, i možda vas drže na istom mestu i sprečavaju da odete tamo gde želite da budete. To je razlog zbog čega ljudi ostaju u vezama koje više ne funkcionišu, rade poslove koje ne vole, zanemaruju svoje zdravlje, svoje potrebe, sebe, ne usuđuju se da pođu za svojim željama i snovima, ne prate svoju energiju i ne ispunjavaju svoj potencijal.

Vaša ubeđenja mogu da budu toliko jaka da vas primoravaju da vidite samo ono što se u njih uklapa. Potpuno menjaju vašu percepciju. Međutim, vaša ubeđenja nisu uvek istinita. Ona su samo vaša percepcija istine koja je zasnovana na vašim prošlim iskustvima i njihovim interpretacijama.

Srećna okolnost je ta da ubeđenja koja imate možete da promenite i da postanete slobodni. Možete da napravite svestan izbor i da izaberete ono u šta hoćete da verujete, što će vam omogućiti da živite život koji zaista želite.

 

Dakle, Vi možete svesno da izaberete u šta ćete da verujete, bilo da se radi o zdravlju, emotivnim vezama, novcu, karijeri, drugim ljudima.

Time ćete učiniti da živite život po vašim merilima; bićete oslobođeni mišljenja i stavova drugih ljudi, koje ste u toku života prihvatili kao „istinu“ koja vas je sprečavala da živite sopstveni život.

Autorka: Tanja Canković

Izvor: Portal Mladi

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.