Puberšteta

Pubertet. Danteova Božanstvena komedija.

Pakao, čistilište i raj isprepleteni u kratkom razdoblju nevinih i nedužnih godina.

Pubertet. Osam krugova Danteovog pakla.

U limbu su duše oslobođene torture tako da se ovaj krug izuzima iz definicije puberteta.

Pubertet. Krv, sreća, suze i znoj.

Krv koju, ni kriva ni dužna, počneš da izlivaš iz svog krhkog tijela. Sreća koju, kao napad panike, osjetiš u rijetkim trenucima kada ne mrziš sebe i svijet oko sebe. Suze koje puštaš i sa i bez razloga, kao mehanizam odbrane od surovog svijeta, koji se nameračio da uništi tvoje „ja“ i zarobi tvoje individualno u njihovo kolektivno. Znoj koji te obliva svaki put kada se izboriš sa problemima koje ti je ovaj surovi svijet namijenio.

U pubertetu svi su krivi i svi su dužni, a samo ti plaćaš cijenu.

U pubertetu si kao Isus ili Djeva Marija, razapet između sakralnog i svjetovnog, nosiš krst sveopšteg ljudskog bola. I svi su oni Juda. I nikome nije stalo što će te prodati za zlatnike.

pubertet-blacksheep.rs

U pubertetu se cijela istorija ljudske civilizacije svede na Tvoj „ego“ i niko, pa ni Sizif, ne bi mogao da ponese težinu tvog kamenog bremena. I svi tvoji iluzorni momenti žive samostalan i strastven život, sve do momenta kada te iz rebra u njedra udari goli život.

Kada režija pokuca na vrata. Kada počneš aktivno da pratiš koja prehrambena namirnica je na akciji. Kada ti dođe iz dupeta u glavu da prije imanja dolazi kupovanje, a prije kupovanja prodaja rada.

Pubertet je lijep samo kada ga se sjećaš.

I tu čuči i čami izvor svih nezadovoljstava i nezadovoljenja.

Prošlost je lijepa, sadašnjost glupa, a budućnost…

Šuplja.

Uz koju bubuljucu da te sjeća…

Autorka:  Jelena Bjelaković

Fotografija: favim.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.