Praznik košarke ili…

 

Juče je osvanuo dan koji su mnogi sa nestrpljenjem dočekali. Čuveni „praznik košarke”, legendarni „večiti derbi”, srpski „el klasiko”, kako god ga ko naziva, ja ga nazivam košarkaškom utakmicom između Crvene zvezde i Partizana.

Od jutarnjih časova euforija raste, navijači se skupljaju po kafanama, svi su odeveni u već poznate boje. Crno-bele i crveno-bele zastave vijore se iz automobila koji se upućuju prema hali Pionir. Kolone automobila rasute su po glavnim ulicama svih gradova u Srbiji, nedostaju nam još igračice sa perijanim kostimima i ličili bismo na karneval u Brazilu. Navijanje se ori sa svih strana, ali, koliko navijanja, toliko više prozivki upućenih suparničkom klubu. Nekada su navijači smišljali pesme voljenom klubu, danas to više nije moderno. Danas je „in” smisliti što podrugljiviju, provokativniju, često vulgarnu pesmu upućenu protivničkom klubu. Verujte, veoma su talentovani u tome. Kada slušam Partizanove navijačke pesme iz 60-ih i 70-ih godina i uporedim ih sa današnjim, nameće mi se paralela sa kontrastom između Branka Kockice i „Kolibrija” i „folk mašinerije”. Verujem da sam vam ovim dočarao razliku u kvalitetu.

 

partizan-blacksheep.rs

 

Kako izgleda uspešan derbi? Neko bi rekao da se on završava pobedom voljenog kluba, lepim potezima i atraktivnom igrom svojih miljenika, majstorijama srpskih prvoligaša… A neko bi rekao: „Uspešno je bilo ako su se svi živi i zdravi vratili svojim kućama!” Veliki uspeh bi takođe bio ako na nekom derbiju uspemo da preskočimo i izbegnemo kazne, zabrane i novčane penale. Mada, opet moram reći da sam veoma iznenađen snalažljivošću navijača. Pored sveg tog obezbeđenja, pretresa, policije, u hali svetli hiljadu baklji, „večiti derbi” nalik je Las Vegasu, pozavideo bi nam i sam Nikola Tesla.

Ipak, postoje tu i parole koje mogu da vam razdraže srce, koreografije koje vam zasene oči i u jednom trenutku shvatite zašto zaista volite taj klub. Elem, to ne traje tako dugo, ubrzo neko veoma „pametan” neverovatnom brzinom izbriše tu sliku svojim „hrabrim i inteligentnim” podvigom. Veliki uspeh je što na ovoj utakmici igrači nisu dobili batine i „vaspitačke” od svojih „fanova”, tako da je to još jedan plus za ovaj derbi. Nakon utakmice imamo ožalošćene koji tek sada pevaju o ljubavi prema klubu i imamo ove druge koji tek sada počinju sa intezivnim prozivanjem i vređanjem prethodno navedenih.

 

zvezda-blacksheep.rs

 

Ipak, kada je košarkaški derbi u pitanju, to je blaža varijanta. Nema toliko baklji, mirnija atmosfera, čak u nekim trenucima podseća na porodičnu atmosferu uz bodreće pesme dragog nam kluba.

Ne znam treba li da komentarišem samu utakmicu? Ukratko: Partizan je izgubio od Crvene Zvezde rezultatom 83:86. Ne želim da budem subjektivan, pa ću preskočiti podrobnije komentarisanje igre navedenih klubova, rezultat je taj koji se prenosi dalje, rezultat je taj koji ostaje. Zvezdice, cvetići se dele u predškolskom. Nama sada ostaje da sa nestrpljenjem čekamo naredni „praznik košarke”, „večiti derbi”, srpski „el klasiko”, da neizdrživo iščekujemo nove numere sa južne i severne tribine, nove bakljade i trenutak da pošaljemo tu „divnu” sportsku sliku svetu!!!

Ljubitelji košarke, uživajte u ostatku večeri i u repriziranju sjajnih poteza naših igrača. Sa vama je bio Miloš Stepanović, laku noć i prijatno.

 

Autor: Miloš Stepanović

Fotografije: vukajlija.com,mondo.com, sport.blic.rs

Nema komentara

Ostavi komentar