Praznici nam stižu, praznici nam stižu…

Gde je nestao praznični duh?

Da li, kada nema para, nestaje i volja za praznovanjem? Zbog toga, sigurno, vidno sve manje ljudi proslavlja ovo veče  svečano (česta izjava je da neko „neće nigde” na ovu noć), izostaje i sam praznični duh oko ovog, ali i obližnjih datuma. Gradovi, naši domovi – sve manje su okićeni. Nema motivacije za ukrašavanjem.

Ne sećam se jesam li skoro od nekoga čula, ili negde pročitala, da su novogodišnji praznici u detinjstvu bili maraton filmova, novogodišnja trpeza I pokloni. Neverovatno kako je sve to sada nestalo. Filmovi su, čini se, sve nekvalitetniji, ili bar isti, trpeze se klonim, plašeći se duplog k – kalorija i kilograma, a poklone sam, čini se, prerasla.

U tome je, verovatno, stvar. U godinama. vremenom, praznici prestanu predstavljati za nas splet radosti I pretvaraju se u, ponajviše finansijsko, opterećenje. Umesto gledanja filmova, nerviramo se što nismo mogli sebi priuštiti negde izaći (“kada to mogu mnogi, zašto ne i ja?”), umesto uživanja u hrani, sekiramo se zbog novca potrebnog da se bilo šta spremi, ili toga da ćemo se ugojiti, a umesto dobijenih poklona, preračunavamo se kako ćemo voljenima išta kupiti.

Može li se protiv toga? Kako pobeći od briga?

Možda i može. Kada bismo se okružili decom, ili, samo posmatrali mališane kako, iskreno I jednostavno, svom svojom, velikom a malom dušom uživaju u praznicima, možda bi nam nešto bilo I jasnije. Možda bismo se, makar na trenutak, podsetili kako je uživati u trenucima bez pitanja “kako”, “od čega” I “šta dalje”?

Ne, ja ovo ne govorim kao neko kome je lako. Naprotiv, i sama pripadam brojnom društvu sa Biroa za nezaposlene. Ali, mislim da nekada, nekada, možemo naći povod da se nečemu radujemo bez nervozeiI strepnje. A taj povod mogu baš biti Novogodišnji praznici. A šta dalje? Videćemo. Polako. Možda je sledeća baš naša godina. I možda ćemo baš pozvati sreću u njoj radujući joj se. Nije mnogo verovatno, znam. Ali vredi pokušati. Šta gubimo?

f9cd262ec13af99ffea5f03982a41909

Autorka: Gordana Bajović

Izvor fotografija: pinterest.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.