POP goes the world: DEO DRUGI

Famozni portret Merlin Monro ogledni je primerak pretakanja simbola stare predvorhovljeve ere u novu, POP art eru. Ne menjajući formu, Vorhol, kombinujući boje i menjajući njihov intenzitet, postiže promenu efekta. Dobija novi izraz, koji svakom daljom promenom stvara sve veću konfuziju izraza, ali jasnu poruku mašte i demistifiacije poznatog lica. Merlin uvek ostaje lepa, iako zamrljana i šarena poput klovna, ali stara ikona u novom ruhu. Takva umetnost, izražajna, moderna i lako dostupna, prisutna je i danas, više od 25 godina od Endijeve smrti. Na zidovima domova običnih ljudi, bogataša, u šoping molovima, klubovima, kao sastavni deo nove marketinške provokacije, ona stoji, kao simbol jednog vremena, jedne ideje i jednog genija.

Veliki mag marketinga, Endi je kao i svaki Med Man, znao da manipučiše javnošću. Da svojim radom i životom zadivljuje i zaprepašćuje, a baš to je bio začin koji je stvarao Pop kulturu. Zanimanje i opčinjenost „selebritijima“ i njihova eksploatacija u ponalaženju novih dubina marketinga i umetnosti.  Za njega je plastika savršenstvo. Savitljiva, neprirodna, čista,  imitacija forme, a sredstvo smisla, na kraju krajeva, popularna.

Njegov uticaj na razne vidove umetnosti ali i savremene trendove vidi se i iz inspiracije koju je izazivao u svojm savremenicima. Dilanova pesma „Like a Rolling Stone“, navodno je inspirisana Endijem i njegovim odnosom sa Edie Sedgwick. Podsticale su ga kolonije umetnika, komune ispunjene stvaranjem. U njima je bilo nesmetane fluidnosti međusobnog podsticanja i inspiracije. Stvorivši oko sebe armiju sledbenika i poklonika, uspeo je da ostvari primarni cilj, popularisao je ideju!

Reklama, mass produkcija, industrijalizacija i pojednostavljenje umetnosti, jasan izraz, sticanje medijskog prostora, upliv kulture u moderan život sve bogatiji formom, a siromašan smislom, i na kraju želja da se bude popularan, da se stvori nešto površno, a trajno, sve je to život čudaka Andija Vorhola.

Kada je svet nastajao čuo se big bang, kada ga je on preoblikovao, čulo se POP!

“If you want to know all about me, just look at the surface of my paintings and me, and there I am. There’s nothing behind it.”

Andrija Jocić

Izvor fotografija: www.design-party.com, www.bohemia-apartments.com, www.freakingnews.com

Nema komentara

Ostavi komentar