Polovna knjiga – neočekivana priča

 

Kada kopajući po prepunim kutijama polovnih knjiga nabasate na naslov ili autora koji vam je posebno drag, uzbuđenje je deset puta veće od onog koje osete iskusne kupoholičarke kada u omiljenom butiku „iskopaju“ dugo željeni odevni predmet na popustu. Malo je reći da sam bila oduševljena kada sam između „Tarzana“ i „Proleterke Ane“ ugledala zbirku priča Edgara Alana Poa. Iako posedujem nekoliko zbirki priča ovog doktora strave i melanholije, greh bi bio da nisam kupila „Izdajničko srce“ za samo 100 dinara.

Već na prvoj stranici dočekale su me reči koje nisam očekivala. Plavom olovkom, na desno zakrivljenim krupnim slovima ispisana Posveta.

„Kada izdaš srce, ono postaje najgori neprijatelj.

Ako ikada zaboraviš u kom to pravcu otiče vreme, kao busola ostaje moja ljubav. Nju vreme uvek obilazi.

Crnookom, krupnookom pilencetu od one koja ga je najviše volela. Za ono sećanje kada uspomene postanu neophodne da bi se preživelo.“

I u vrhu stranice dodatno objašnjenje „Naslov odgovara tvom egoizmu, valjda ćeš razumeti.“

 

Po_blacksheep.rs

 

Ispričala sam svojim prijateljima knjigoljupcima svoje otkriće i počela su nagađanja. Kako je crnooki izdao srce nepoznate devojke? Da li ju je prevario? Da li je crnooki bezosećajni Kazanova? Koliko je vremena prošlo dok ga devojka nije prebolela i da li je uopšte? Sigurno mu ona nije ništa značila, čim nije sačuvao knjigu. Možda mu je knjiga bila u podrumu, pa su je lopovi ukrali? Šta će knjiga u podrumu, u podrumu se drži kiseli kupus, a ne knjige! Možda se crnooki selio ili renovirao stan, pa sklonio knjige u podrum. I nama su obili podrum i odneli pribor za pecanje, ne mora da znači da je crnooki zaboravio devojku. Možda je i njegovo srce izdala neka druga devojka. Da li se tada setio one koja mu je poklonila knjigu? Da li je ikada pokušao da je pronađe opet? Da li ga je ona čekala ili poklonila svoje srce nekom drugom? A možda su se i pomirili i venčali i osnovali porodicu. Možda se nikad više nisu sreli…

Tek tako, između „Ukradenog pisma“ i „Crnog mačka“ ušunjala se nova priča o Crnookom i Devojci. Priča koju svaki put domišljam kada otvorim polovnu knjigu „Izdajničko srce“ kupljenu za 100 dinara kod uličnog prodavca. Priča koja nema ni početak ni kraj, već jednu emociju koja se grana u svim pravcima. Volim polovne knjige jer su u njima skrivene nedovršene priče koje ih čine unikatima.

 

Autorka: Đurđica Zec

Fotografije: picstopin.com, kupindo.com

Nema komentara

Ostavi komentar