Nema lakog nokauta ( 2 )

7.
U postapokaliptičnoj Srbiji, sahrane se rade na veresiju. Daš smrtovnicu i ček od penzije, pa čekaš da PIO fond refundira. Po vrućini oko ostalih stvari delaš brzo. Razliku od troškova ti isplate na ruke. Novac je za žive, ne troši previše. Pozovi par očevih prijatelja. Iznećete ga uz eventualnu pomoć pogrebnika i staviti u kovčeg. Daće ti ključ od kapele. Izabraćeš fotografiju. Odštampaće deset plakata. Zalepi sam većinu. Dobićeš uputstva u JKP-u. Pronađite parcelu. Imaju sve u računaru. To je za njih rutina. Ne plaši se toliko likova koji kopaju rake. Pogledaj njihova lica iz pakla. Suoči se. I pusti SMS drugu.

8.
Tvoj drug iz mladih izviđača i parka će poneti krst, a ti ćeš nositi sveću dok očevi prijatelji guraju kolica sa sandukom. Tu će biti i njegove bivše kolege. Tutnuće ti kovertu sa novcem i spiskom – brojevima kancelarija. Očev drug iz gimnazije održaće govor.

“Bio je…čudan čovek. Pametan ali pokidan. Sećam se anegdota kada smo pripiti otišli kod njega da slušamo radio ili magnetofon. Rekao je: može, ali tiho, na uvce. Njegov otac je bio mašinovođa i ustajao je u pola noći da vozi vozove. Kada bih mu govorio da mi ćerka često u igri guli kolena padajući sa bicikle, odgovorio je: ako, to su trofeji. Tako i ja sada govorim unuci i setim se njega. Neka počiva u miru.”

Častićeš likove koji kopaju rake i spuštaju kovčeg. Neko mora i to. Čitao si “Dilana Doga”. Svestan si poetike smrti. Zatim ćeš sa očevim prijateljima otići na limunadu kod “Krste”.

Čućeš još anegdota o švercerima koji se tresu na granici, prenošenju pojačala preko iste i sakrivanju pet video-rekordera u kutiji od televizora. Na granici prijaviš televizor. Zapazićete da se poslastičara nije mnogo promenila i da još uvek imaju italijanske mašine iz šezdesetih. Popićeš još jednu limunadu. Tutnuće ti koverat sa novcem. Prijatelji tvog pokojnog oca će poželeti da fotografišu mašine za točenje limunade i sladoleda i pošalju fotke Italijanima.

Potom ćeš se setiti da moraš da ideš i obiđeš majku. Deveti je avgust. To je datum kada je počeo moj životni test.

(nastaviće se)

Autor: Marko Antić

Fotografija: weheartit.com

marko-antic-blacksheep.rs

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.