Mnoga lica Hamberta Hamberta – II dio

Kjubrikova Lolita (1962)

Kako su uopšte uspjeli da snime film po „Loliti“?

Gore pomenuta rečenica (tagline za Kjubrikov film) postavlja odlično pitanje, iako neki kritičari nisu mogli a da ne odgovore: „Pa i nisu.“ Po Kjubrikovom mišljenju, glavni problem u to vrijeme bila je cenzura i, kako je priznao godinama kasnije, da je znao kako će velika ograničenja biti, nikada ne bi ni snimio film.

Produkcijski kodeks i katolička crkva stvarali su mnogo pritiska, tako da je Hambertova seksualna opsesija u filmu samo nagoviještena, što je opet navelo publiku da misli kako je on zaljubljen u Lolitu. Drugi problem bio je glavni predmet pripovijedanja, koji se po Kjubriku svodi na pitanje: Da li će Hambert odvesti Lolitu u krevet? I tvrdi da nakon toga opada interesovanje za dalji tok radnje. Kako bi to izbjegli i kako bi publiku držali u neizvijesnosti, Kjubrik i Nabokov su se dogovorili da Hambert Hambert ubije Kviltija odmah na početku filma bez ikakvog objašnjenja.

lolita-blacksheep.rs

Film i počinje tom scenom. Hambert Hambert dolazi na Kviltijevo imanje i traži ga dozivajući njegovo ime. Ulazi u neurednu prostoriju, punu praznih boca i čaša, i očigledno je da je tu održana neka zabava noć prije. Viče ponovo: „Kvilti!“ i Kvilti se pojavljuje ispod bijelog čaršava. Hambert Hambert je frustriran jer je Kvilti očigledno još uvijek pijan i nema pojma ko je Hambert, ni zbog čega je tu. Kvilti mu čak predlaže da odigraju partiju stolnog tenisa, kad se sto već nalazi tu. Cijela scena je komična i parodična. Kvilti ga ne shvata ozbiljno, čak ni kad izvadi pištolj i uperi u njega. Kviltiju je sve to smiješno i zabavno, i što je on komičniji, Hambert biva sve frustriraniji. Vrhunac scene je kad Hambert konačno ubije Kviltija upucavši ga kroz portret nepoznate žene. Zatim se radnja vraća u prošlost, 4 godine prije, i mi vidimo Hamberta kako iz Evrope dolazi u Ameriku.

Na Kjubrikov zahtjev, scenario za ovaj film napisao je Nabokov, ali ga je Kjubrik kasnije izmijenio i iskoristio samo mali dio. Nigdje se ne pominje ime Anabel Li, niti ima bilo kakvih seksualnih insinuacija zbog cenzure. Hambert Hambert je predstavljen više kao smiješan i pomalo smotan lik, nego kao prepreden i opasan. Lolita u filmu ima 14 godina (morali su joj povećati godine jer cenzura nije dozvoljavala ništa ni blizu nagovještaja pedofilije), izgleda mnogo starije nego što je opisana u knjizi i čini se kao da zna šta radi. Postoji čak i jedna scena u kojoj joj Hambert lakira nokte na nogama (Lolita, 1:39:00). Ona je tipična tinejdžerka koja samo što nije postala žena, razmišlja o momcima, zabavama i neprestano se svađa sa majkom. Kler Kvilti je u središtu radnje, što nije slučaj u knjizi. Čak se i pojavljuje nekoliko puta, svaki put prerušen u nekoga drugog, prateći Lolitu i Hamberta na njihovom putovanju, i i Lolita i njena majka nekako su povezane sa njim od početka filma. Lolita čak ima i njegov poster na zidu u svojoj sobi.

Kjubrikovi i Hambert i Lolita daleko su od istoimenih likova iz knjige i film bi se djelomično mogao okarakterisati kao društvena satira, jer je prvi dio filma uveliko posvećen komičnom braku između Hamberta i Šarlote Hejz. Zapravo, u ovom odnosu i vidimo kakva ništarija je uistinu Hambert. Postoje mnoge scene koje potkrepljuju tu tvrdnju, a jedna od njih je kada vidimo Hamberta kako naglas čita patetično ljubavno pismo od Šarlote i umire od smijeha (Lolita, 47:00). Sledeća je scena odmah nakon Šarlotine smrti, kada vidimo Hamberta kako leži u kadi (Lolita, 1:06:42), opušta se i pijucka – nazdravlja u ime toga što sada više ništa ne stoji između njega i Lolite. Zatim ulaze gospodin i gospođa Farlou, ugledaju pištolj i odmah pomisle kako shrvani Hambert želi da počini samoubistvo, što nije ni blizu istine.

U posljednjoj sceni (Lolita, 2:30:25), prilikom posjete Loliti u njenom novom domu, Hambert počinje plakati kada ona odbije da pođe sa njim i Lolita je ta koja nam djeluje superiornije i jače, posebno kada  mu govori stvari kao što su: „Prestani plakati!“, „Ne pravi scenu!“. A kada joj da novac koji je tražila u pismu, izvinjava mu se i govori: „Žao mi je. Pokušaj da me razumiješ. Žao mi je što sam toliko varala“ (Lolita, 2:31:33), kao da je ona glavni krivac za sve, kao da je on taj koji je povrijeđen. Nakon toga, vidimo Hamberta na Kviltijevom imanju – u sceni sa početka filma, i film se završava tako što Hambert viče Kviltijevo ime.

Autorka: Tanja Spasojević

Fotografija: constructiveconsumption.files.wordpress.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.