Magija broja tri

Ima muškarca dva koji uvek
prelaze preko moje staze snene
Jedan je onaj kojeg volim ja
Drugi je onaj koji voli mene

Tove Ditlevsen

Dok ispijam kafe sa svojim prijateljima shvatam da se svaki razgovor, obrni – okreni, ma kako počeo, svede na „Nije me zvao tri dana.“ „Ne može da mu se digne.“ „Nedostaje mi, skot.“ „Volim ga, što je glup?“ „Ma, neću je zvati, boli me uvo, ima žena!“ Kako si proveo dan? Raskinuo sam sa Ivanom. Kako je bilo u šopingu? Ok, srela sam Đorđa. Kako ide diplomski? Ne ide, Aca mi je poslao poruku! Mnogo različitih ljudi, mnogo različitih veza, mnogo različitih poimanja ljubavi. Međutim, u svakoj vezi dominantna je pojava „magijskog broja tri“. Specifičnost ovog, naizgled, običnog, osnovnog broja, potiče iz narodne tradicije: tri sina, tri zlatne jabuke, tri puta tri paunica, aždaja sa tri glave, tri mora, tri gore, troja vrata… Međutim, broj tri posebno je zanimljiv u kontekstu ljubavnih veza. Mnogi proučavaoci književnosti bavili su se istraživanjem razloga zbog kojih ljuba Banović Strahinje u megdanu pomaže Vlah Aliji, umesto mužu. Da li izdaje iz ljubavi ili straha? Pored raskoši i moći velikog kneza Lazara, carica Milica je, ipak, posrnula u zagrljaju Zmaja od Jastrepca. I pisci dvadesetog veka zadržali su ovaj motiv, te Stankovićeva Sofka biva rastrzana između svekrove pohotnosti i muževljevog dečaštva, a gospodža Dafina zbunjena pred likovima devera i muža.

magija-broja-tri-blacksheep.rs
I moderna turbo kultura ističe značaj bitisanja u ljubavnom trouglu. Jecamo uz stihove „plakaćete za mnom oboje“, „ti ćeš sa njim, a gde ću ja“, „ja imam nekog, a ti si sam…“ „za ljubav dvoje malo je…“ona i ja, ja i ti u koktelu ljubavi…“ i tako dalje. Slušajući sve prijatelje uviđam da je broj tri u vezama uzeo maha i u stvarnom životu. Oni u srećnim vezama, ipak se, iz nekog razloga, još čuju sa bivšima. Oni u dugim vezama, „druže se“ sa nekim novim, jer to je „samo prolazni povetarac, dobar vajb i ništa više.“ Oni u obnovljenim vezama izlaze u provod tražeći “just lovly chat”. Oni van veza su deo nekog postojećeg trougla, ali obrazuju i nove trouglove koji postaju deo sistema koji, iako su učesnici slabo svesni toga, poprima osobine orgija.

Opsednutost „trojkom“ u krevetu ne definiše se kao fenomen. Oni koji ovu pojavu osuđuju, najčešće su u trojci duže vreme, a da to ne znaju. Samim tim ispada da je mnogo poštenije kad smo istovremeno troje, nego kad nismo ni svesni da krevet delimo sa još jednom osobom.

Autorka: Milica Živković

Fotografija: favim.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.