I baraba i balerina

Upasana kao svojevremeno Zoran Šijan, tumaram po kući sa šoljom u ruci. Neka stara, tri broja veća, dukserica je u trenerci. Podočnjaci posle ispitnog roka su tu, a i punđa na sred glave. Ranac stoji bačen preko kreveta, i dalje iz njega vire skripta koja mi više nisu potrebna. Puštam neki rep da zajedno psujemo pandure i lake žene.

Sedam blizu prozora i gledam kako neki ljudi šetaju pse. Ispred zgrade imamo terenče koje služi da se deca i psi igraju. Ponekad poželim da sam jedno od ta dva. Da sam pas, ne džukela. Da mogu da izađem i zapišam koga želim ili da se mazim sa kim želim. Da nije bitno da li sam muško ili žensko, da mogu da se igram ili da kidam. Sve po potrebi.

Gledam u nebo. Poprilično se naoblačilo. Nebitno je, jer ću i onako nos promoliti tek večeras. Zasešćemo u klub gde nas znaju konobari, pa ćemo cirkati neko dobro vino. Gledaćemo dečake. Komentarisaćemo pesme. Ispraćaćemo one što nam prilaze sa pričom „koje si ti godište, ja sam trećeˮ, jer se ispostavlja da su ’93. A ti dobro znaš da samo sa ’83. može da se rimuje.

i.baraba.ibalerina.blacksheep.rs

Gledaću onda kako se prostorija puni. Izdajnici iz kluba pored doći će kod nas kad se njihov zatvori. Automatski odbijam da prihvatim takve ljude. Ljude koji su u fazonu „kad nema kiše dobar je i gradˮ. Jer nije. To je sranje. Ja uvek biram ili kišu ili sušu.

Sedim i maštam, planiram i zapisujem. Posle nekoliko šoljica kafe jasno zaključujem kako je prosečnost sranje. Kako je zacrtanost sranje. Kako je zbrzanost sranje. Proradi u meni opet dobri stari životni fristajl. Proradi  „pajoimamstrašnuidejuˮ akcija. Proradi „da živimo dok smo mladiˮ. I tako te zajebancije.

I onda se probudim iz zimskog sna i skinem jebeni duks. Pojačam sve te besne pesme i odlučim da završim priču. Odlučim da u šolju sipam vino kao uvertiru. Odlučim da izletim na teren i počnem da trčim. Odlučim da prihvatim to što izgleda imam novu simpatiju. Odlučim da obučem malu crnu haljinu i obujem patike. Odlučim da budem i baraba i balerina. Da pijem, ali i da mi donose vodu, kao Miši Vaciću.

Jer jebeš ga, na kraju krajeva, svi smo mi i dobri i loši, samo je pitanje kako za koga. Ali ono što je sigurica jeste da smo za sebe jedni i jedini… osim ako neko od vas nema nekog od „onih ortakaˮ, ali to je sad već neka druga priča…

Autorka: Sanja Janković

Fotografija: pixabay.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.