Hard kor filmovi o hard kor ljudima, za hard kor ljude

Pre više godina ortak mi je dao DVD sa pet filmova, koji su imali iste žanrovske i stilske odrednice: navijači, kriminal, ulica. I dan-danas sam mu veoma zahvalan na tome, jer mi je otkrio jedan veoma poseban i zanimljiv žanr.

Ovi filmovi imaju svoj svet, priču, psihologiju i humor. Ako odlučite da ih pogledate, otkrićete sve osnovne odrednice u slengu i načinu razmišljanja, koje vam mogu biti zanimljive, a možda vam i podstaknu želju za otkrivanjem ovakvih ostvarenja. Kod mene je urodilo plodom.

 

The Firm

Volite li Garija Oldmana (Gary Oldman)? Ovaj film je iz perioda kad Gari još nije bio svetski slavan. Za sobom je imao zapaženu ulogu ludog Sida Višosa u filmu Sid and Nancy, i predstavljao je buduću mladu nadu, ali i očigledan talenat za isčašene karaktere, što je i u Firmi (The Firm) pokazao. Firma u britanskom slengu predstavlja navijačku organizaciju, verujte, ovaj izraz nije slučajan, i to ćete otkriti u ovim filmovima. Britanci su pioniri ovog žanra, tako da zaboravite sleng iz američkih filmova i otkrijte rečnik britanskih ulica. Ovaj film je delo Alana Klarka (Alan Clarke), reditelja koji je imao sklonost ka obrađivanju različitih uličnih tema. Dvadeset godina kasnije Nik Lav (Nick Love) je napravio rimejk ovog kultnog filma ali, dodajem, poprilično slab.

 

Capture

 

 

The Football Factory

 

Kad sam već spomenuo Nika Lava, red je da istaknem njegov najbolji i najpoznatiji film, zbog kog je i bio pozvan da uradi rimejk Firme. Kad sam gledao ovaj film imao sam utisak neverovatne bliskosti sa našim okruženjem. Glavni glumac Deni Dajer (Danny Dyer) je posle ovog filma uradio dokumentarnu seriju The Real Football Factories, u kojoj je obišao sve najveće evropske navijačke grupacije (jedna epizoda je snimljena i kod nas, doduše, samo sa Partizanovim navijačima). The Streets je iskoristio scene iz filma za spot pesme Fit But You Know It, koja je i deo saundtreka. Takođe, moram da skrenem pažnju na glumu Frenka Harpera (Frank Harper), koga se sigurno sećate iz Dve čađave dvocevke (Lock, Stock and Two Smoking Barrels). 

 

Capture 2

 

 

I.D.

 

Meni najdraži film iz ove kolekcije. Ris Dinsdejl (Reece Dinsdale) je odigrao fantastičnu ulogu infiltriranog policajca u redove navijača imaginarnog Shadwell Town kluba. U ovom filmu psihološka prizma stupa na prvo mesto. Kao i svi ovi filmovi, i ovaj je sniman sa skromnim budžetom, ali to je baš ono što im daje na snazi i autentičnosti. Na kraju, moja omiljena rečenica iz filma: You never learn!

 

Capture 3

 

 

Green Street

Ah, da, od ovog filma sam počeo da posmatram Elajdžu Vuda (Elijah Wood) kao glumca, a ne Froda. Naravno, glumi Amera koji ne razlikuje football i soccer, ali iza svega stoji poprilično dobra priča. Ovaj film ima možda najjasniju poruku na kraju, takođe i najbolju produkciju, zbog čega je najpitkiji u ovoj kolekciji. Zanimljivo je da je ovaj film delo jedne rediteljke, po imenu Leksi Aleksander (Lexi Alexander). Ko kaže da ne postoje žene koje imaju strast za fudbalom? Napravljen je i nastavak po imenu Green Street 2: Stand Your Ground, ali nije imao uspeha. Možda baš zbog toga što ga nije ova rediteljka radila.

 

Capture 4

 

 

Purely Belter

 

Poslednji u nizu je film koji se najviše razlikuje od ostalih. Ovo je drama o dvojici klinaca koji žele da dođu do sezonske karte za utakmice Njukasla (Newcastle United). Iako je po pitanju eksplicitnosti bezazleniji od prethodnih, nije film za decu. Ovo je klasična britanska realistička drama. Purely Belter sam izdvojio za kraj i zbog toga što prikazuje još uvek nevinu ljubav i privrženost dvojice tinejdžera prema svom klubu. Međutim, kakav je njihov put do ostvarenja sna, ostavljam vam da otkrijete.

 

Capture 5

 

 

Autor: Marko Nikitović

Fotografije: amazon.co.uk, dbcovers.com, thefilmpilgrim.com, blacksign.de, flickfacts.com, sinebot.com

 

Nema komentara

Ostavi komentar