FUNKCIONALNO VEŽBANJE KAO REŠENJE ZA LENČARENJE I DREMANJE

 

 

Da li vežbe iz teretane, skakutanje na aerobiku, borilačke veštine, simulacija pokreta iz različitih sportova i vežbe istezanja mogu da se treniraju na jednom mestu ? Mogu, i to vrlo efikasno. Funkcionalno vežbanje sopstvenog tela je je vrlo interesantan način kako da aktivirate um i telo. Da mislite o pokretu i da ga radite, a rezultat će biti očigledan. Evo i kako.

Funkcionalni trening predstavlja specifičan način vežbanja pri kome opterećenje predstavlja sopstveno telo ili rekvizit sa kojim se izvodi pokret. Sam po sebi, ovakav vid treniranja nije novost u svetu fitnesa, ali je poslednjih nekoliko godina kreiran kao poseban sistem vežbi  koji koriste sportisti i rekreativci. Osnovni cilj  je da se telu vežbača omogući što raznovrsnije kretanje u cilju aktivacije što više mišića a samim tim i postizanju što boljih rezultata. Na bazi simulacije osnovnih i specifičnih sportskih kretanja od borilačkih veština do atletskih disciplina, funkcionalni trening je zabavnog i naravno, korisnog karaktera. Kombinacijom različitih rekvizita i sopstvene težine mesto održavanja treninga može biti kod kuće, na otvorenom prostoru, naposlu, u teretani ili specifičnim prostorima namenjenim za ovakvu vrstu vežbanja.

Osim sopstvene težine, rekviziti koji se koriste u funkcionalnom treningu čine :

– vijače                                            – medicinke

– girje                                               – ekspanderi

– balanseri                                     – šipke za vežbanje

– lopte i polulopte                       – boks oprema

– bučice                                            – steperi

– kanapi                                           – TRX trake

 

fitness-blacksheep.rs

 

 

Izuzetno popularan u rekreativnom vežbanju, ovakav vid treniranja pre svega utiče na poboljšanje zdravstvenog statusa i sticanju niza estetskih benefita. Sadržaj funkcionalnog treninga,a  samim tim i rezultat, pre svega zavisi od kreativnosti vežbača ili trenera. Pravilno koncipirane vežbe za svakog pojedinca u skladu godinama, zdravstvenim stanjem i stepenom treniranosti je ključno za postizanje postavljenog cilja. Osim dobre volje ,sportske opreme i flašice sa vodom, u treningu je neophodno ispoštovati tri osnovna koraka :

1. Uvodni deo ( dostizanje radne temperature u telu, pre svega zglobovima, kroz raznovrsne vežbe zagrevanja i dinamičkog rastezanja mišića )

2. Glavni deo (specifične vežbe prilikom kojih se angažuje veliki broj mišića istovremeno u cilju što veće kalorijske potrošnje sa posebnim osvrtom na mišiće stomaka i leđa )

3. Završni deo ( vežbe relaksacije i statičkog rastezanja )

U zavisnosti koji je cilj vežbača, tako se i treninzi razlikuju po intezitetu, obimu i vrsti vežbe. Kao dopuna u treningu se dodatno koristi traka za trčanje, orbitrek, bicikl, steper, pogotovo za vežbače koji žele da redukuju telesnu težinu.

Funkcionalni trening je veoma prisutan kod ženske populacije, pre svega zato što su treninzi zanimljivog karaktera i praktično svaka vežba opterećuje mišiće nogu, zadnjice i stomaka. Poznato je da postoji strah kod žena od podizanja velikih težina i surovih sprava za vežbanje. Iako je ta sumnja neosnovana sa naučne strane, funkcionalni trening je ipak napravio tu promenu i približio ovaj način treniranja lepšoj polovini pruživši fantastične rezultate.

Prednosti funkcionalnog treninga :

– poboljšanje rada kardiovaskularnog i respiratornog sistema

– redukcija telesne težine

– oblikovanje i zatezanje muskulature

– povećanje izdržljivosti celokupnog organizma

-subjektivni osećaj moći

– regulacija nivoa stresa

Ako želite da olakšate svakodnevno kretanje, poboljšate zdravstveni status i ostvarite svoje estetske ciljeve, posetite nas ili nam se obratite putem linka !

Kaže se da dogovor kuću gradi. Upravo tako i naše telo radi ! 🙂

Autor: Ivan Ćirković

Fotografije: sg.sports.yahoo.com,  upgymdenver.com

Nema komentara

Ostavi komentar