narandže-dijeta - Copy

Dijeta od ponedeljka i život na rate

Sestra je umela da kaže kako živim na rate i da nije ni čudo što ne mogu da smršam, jer jedem samo gluposti. Kad bih malo bolje razmislila pre svake kupovine i kad ne bih skočila na mig prodavaca koji dolaze u bolnicu i prodaju “povoljno”, na 6, 12 i 24 rate šta ti duša ište, bila bih zdravija. Nema njena priča neku logiku. Ja volim da su stvari jasne, zaokružene. Pa tako ako hoću da vežbam, a setim se, na primer, u četvrtak – onda navijam za sebe i kažem: krećem od ponedeljka.

Dijeta od ponedeljka

Svi smo bili na toj stanici, zar ne? Prvo krene sa kilo-dva viška, ali se praviš da ne vidiš kako malo teže zakopčavaš pantalone. Onda obučeš širu majicu. Pa još širu haljinu. Vremenom, ne kupuješ više farmerice, nego helanke. Ono što tvoja majka ne bi obukla ni u snu, a da ne pričamo o svim onim zgodnim cicama.

Počneš da primećuješ kako se između placa i kažiprsta sve više skuplja salo stomaka. Ma nema veze, sad ću na brzinu neku dijetu. Evo od ponedeljka. Dobro se sećam tog ponedeljka. Nije bio prvi ponedeljak kako sam rešila da smršam, ali je bio prvi kad sam zaista zacrtala, to je to, nema odustajanja.

Na poslu su me dočekale polemike o VMA dijeti. Bio je to kao znak sa neba, ovog našeg, medicinskog. Nema prigodnijeg razgovora među medicinskim sestrama koje žvaću za doručak pljeskavicu sa stotinu priloga od onog o dijetama, je l’ da?

– Slušaj, sve sam prostudirala, prosto je da ne može prostije biti. Samo sebi zapišeš na papiru, paziš da ne pomešaš obroke, mada nema tu šta ni da se pomeša. Dvopek, pomorandža, dvopek, paradajz i ‘ajd’ ćao!

– A koliko to traje?

– E to je najbolje od svega! Pomučiš se jedno 5-10 dana. Mada bi tebi trebalo možda i svih 15 – pa se zakikoće – Ne zameri! Nije opasno, ej! 15 dana držiš i posle si k’o pucka! Taman za more! Ne zove se džave VMA dijeta!

– A koliko se smrša? Koliko kila, mislim?

– Kol’ko ti treba! – muvala je samopouzdano burek sa mesom moja koleginica Mara.

– Bezveze, a ja počela jutros onu mediteransku dijetu – rekla sam skrušeno.

– Pa eto, od sledećeg ponedeljka!

Šta će tebi dijeta, Milena?!

Rešim, to je to, od sledećeg ponedeljka, VMA dijeta. Svud na internetu piše, preporuka lekara, sjajni rezulatati, nema jo-jo efekta. Subota, krenem na pijacu da kupim sve šta mi treba za prvu nedelju – da ne odustanem.

– Šta si sve to kupila? Pomorandže, paradajz, krastavac. Da nisi ti opet isplanirala neku dijetu, je li? – sestra mi je proveravala kese kao inspektor.

Mudro sam ćutala.

– Koja je ovog puta, a? Je l’ od ponedeljka? Ne znam što to radiš sebi. Umesto samo da kreneš da šetaš, upišeš se lepo u teretanu i izbaciš hleb i slatkiše, ti se mučiš. Nisi ni svesna kako u stvari stresiraš svoj organizam!

E tu sam je čekala!

– A ako je to toliki stres za organizam, što onda i lekari preporučuju ovu dijetu, ‘ajde da te čujem!

– Koji lekari? Samo mi kaži da nećeš da probaš onu medicinsku dijetu! Bolnička, VMA, kako beše? Milena! Ne treba tebi dijeta, tebi treba odmor i da pretreseš tu svoju glavu, da se zapitaš zašto uopšte jedeš slatkiše svaki put kad si nervozna, zašto ganjaš sebe glupostima. Nema te dijete koja može takve probleme da reši. Uostalom, ako toliko veruješ internetu, treba malo dublje da istražiš. VMA dijeta uopšte nije preporuka lekara! To se neko grubo šali i zloupotrebljava ime ustanove, a izgubljeni slučajevi kao ti se lože. Poslušaj me, uobroči se, počni da vežbaš i videćeš rezultate. Kakva VMA, mediteranska i ne znam koja dijeta!

Život na rate koji ne osetiš

Bila sam ljuta. Kako da ne budeš ljut kad daš iz novčanika tolike novce na pijaci i onda ti sestra održi predavanje.

– Šta ću sad sa ovim?

– Kako šta ćeš? Pa jedi! Ali podesi sebi vreme, znaj kad šta želiš. Ne razmišljaj o hrani. Veruj mi, nećeš osetiti da si gladna. Nećeš biti ni umorna više, te dijete te samo iscrpljuju. Kako ne shvataš da ti na taj način ne topiš masne naslage, već slabiš mišiće. Metabolizam ti se usporava i šta god da radiš, u stvari ideš protiv sebe. A kad smo kod toga, prestani više da kupuješ kompulzivno.

– Kako kupujem? Ma ‘ajde, šta ti je?!

– Milena, ne moraš da izađeš do kombija ispred bolnice svaki put kad dođu trgovački putnici, znaš to? Uostalom, ne treba ti ni nova posteljina, ni nova haljina, ni knjige, a ni nakit!

– Ali to je sve na rate, mnogo je povoljno. Kad bih ja mogla da kupim original šminku odjednom? Znaš kakav parfem sam kupila prošlog meseca, a to je samo 180 dinara mesečno! Ne oseti se!

– Ne oseti se? 180 dinara parfem, 220 dinara posteljina, 500 dinara za patike, 300 za šminku i tako u nedogled. Znaš šta se ne oseti? Ne oseti se tvoja plata na kraju! Nemoj sad da se duriš! Ne možeš da živiš više tako, na rate!

Starije sestre su uvek u pravu, zato nas i nerviraju.

Ali nisam bila spremna za njene lekcije. Jednostavno nisam mogla da shvatim recept za život koji mi nudi. Zato sam odlučila da se pravim blesava i da se držim svog plana.

VMA dijeta nije preporuka lekara

Četvrti dan VMA dijete, na poslu, gotovo preparirana od umora i slabosti, zamolila sam koleginicu da radim administraciju, a ona da asistira lekaru.

– Jesi li dobro, Milenice? Nešto si mi ubledela? Sad će pauza pa da naručimo mi po pljeskavicu, a?

– Ma ne, na dijeti sam.

– Stvarno? E, a nije valjda ona što smo pričale prošle nedelje? Medicinska dijeta? Zaboravila sam da ti kažem! Ništa nije tačno! Izmislili sve, da li veruješ?! Kućni prijatelji rade na VMA, kažu ne mogu da objasne ljudima da se to tako ne radi, da ne odgovara svima isti pristup i da je opasna dijeta po zdravlje. Ja im pričam, ni ja nisam verovala, al’ vidiš, svašta čovek na internetu pročita. E, a slušaj, došla ona Dana što prodaje srebro, hoćeš da idemo da vidimo! Kažu donela neke prelepe komade!

U glavi mi je zujalo od informacija. Mara nije prestajala da priča, a meni se uskomešalo sve i jednolični jelovnik i pljeskavice i rate i administrativna zabrana i sestrin prekorni pogled.

U pravu je. Nema više života na rate. Nema više dijete od ponedeljka.

Biram bolje za sebe.

Piše: Srbijanka Stanković

Nema komentara

Ostavi komentar