Zanimljivosti: podvezice, manžetne i bikini

 

Podvezice

 

Podvezice su se pojavile u XIII veku, ali kao deo muške garderobe. Najraskošnije su bile u XVIII veku u Engleskoj i Francuskoj. Tada su izrađivane od srebrnog i zlatnog brokata, ali i od svile. Ukrašavane su vezom od sitnih bisera koji su često činili monogram. U vreme Franca Jozefa dame su na podvezicama nosile minijaturni portret muža ili ljubavnika. Na podvezicama kraljice Drage Mašin su bili utkani stihovi narodnih pesama u desetercu. Tradicija bacanja podvezica na venčanju je započeta u Francuskoj. Nekada su mlade u Americi nosile dve podvezice. Jednu bi joj mladoženja skinuo sa noge i bacio bi je neoženjenim muškarcima. Mlada bi drugu podvezicu sačuvala kao uspomenu. Danas su podvezice na svadbama postale neka vrsta „muškog bidermajera“. Onaj neženja koji uhvati podvezicu koju mladoženja baci, sledeći će stati na „ludi kamen“. Podvezice i dan-danas bude maštu, a da li ćete ih nositi na venčanju ili u nekim drugim prilikama, odluka je na vama.

 

blacksheep

 

Manžetne

 

Prve nazovimo „manžetne“ su nastale u Francuskoj. Naime, Napoleon Bonaparta je pozvao svog ličnog krojača i naredio mu je da vojnicima zašije dugmad na rukave kako ne bi stalno brisali noseve njima. Drugi izvori pak svedoče da su manžetne nastale u Engleskoj, na raskošnom dvoru Čarlsa II. Bogato ornamentisana dugmad po prvi put je viđena na njegovom kaputu. Muškarci od stila, koji su do tog trenutka svoje rukave vezivali pomoću čipke ili traka, sledili su primer vladara, te su se dugmad izrađena od zlata ili srebra i spojena lančićem vrlo brzo našla i na njihovoj odeći. Nekada su manžetne predstavljale statusni simbol luksuza i vrhunske muške elegancije. Danas ih gotovo niko ne nosi.

 

dugmadzamanžetne1

 

 

Bikini

 

Slike na zidovima jedne vile na Siciliji prikazuju žene u bikiniju, stoga se ove slike uzimaju kao najstariji trag (4.vek p.n.e.). 1933. godine je jedan režiser odenuo plesačice u bikini neutralnih boja kako bi postigao efekat golotinje. Bikini je dizajnirao Žak Hjam 1946. Nazvao ga je „atom“, ali je njegov model ostao nezapažen. Uspeh je nešto kasnije postigao Luis Rid sa bikinijem koji je dobio ime po atolskom ostrvu u Pacifiku, na kojem je eksplodirala atomsak bomba. Tada nijedna manekenka nije želela da obuče bikini, tako da je angažovao striptizetu Mišelin Bernadini. Pedesetih godina XX veka crkva se žestoko protivila nošenju bikinija, a Vatikan je 1964. godine osudio sve žene koje su nosile bikini kao nemoralne i nepristojne. Kasnije će biti kreiran prvi tanga bikini – inspirisan je plažama Rija i San Tropea. Od 1994. godine jednu od verzija bikinija će, kao sportsku odeću, nositi odbojkašice na pesku. Danas bikini viđamo svuda, kako na plaži tako i u spotovima estradnih zvezda.

 

blacksheep

 

Autorka: Tijana Banović

Fotografije: pinterest.com, odsjaj.com, fashionpulsedaily.com

Nema komentara

Ostavi komentar