Zaglavljeni u mašti

Ovih dana su kritikovali moje priče! Mnogo. Pitaju me gdje mi je nestala magija, čarobno pero, gdje su one divne priče koje mogu samo ja da napišem. A ja sam se ulijenila. Prekrila čaroliju bijelim plahtama, baš kao ti onaj naš stan kada si se iselio iz njega. Ali jutros sam se kroz ključaonicu provukla u stan. Skočivši na pod otresla sam prašinu sa sebe. I nečujnim korakom zavirila u sobu.

Spavaš. Na lijevoj strani kreveta. Debeli zastori na prozorima bore se sa Suncem da ne uđe u sobu. Pritrčala sam i brzinski ih razmaknula a Sunce mi je skočilo u zagrljaj. Onda smo se oboje zakikotali i bacili ti se u krevet. Otvorio si oči, raščupane kose i brade upitao me sanjaš li. Klimnula sam potvrdno glavom i objasnila ti kako sam u stan morala da se ušunjam kroz ključaonicu i kako sam tebe zatekla u njemu iako odavno mi tu ne živimo. Ništa ti nije bilo jasno. Zato si ustao da napraviš kafu. Za noge ti se zakačila mačka. Da i ona je tu. Tražila sam je mjesecima. Oplakala njenu smrt, krivila tebe da si vrata namjerno ostavio otvorena a eto nje u našem stanu. Zarila ti kandžice za zglobove i muči te. A ti vučeš lijevu nogu i nju na njoj prema kuhinji. Iz susjednog stana neko svira Yanna Tierssena. I ljeto je, teško, nepodnošljivo. Onda mi kažeš da se obučem. Skoro da sam i zaboravila da sam prošavši ključaonicu ostala naga. Na krevetu nađem svoj šareni ogrtač. I dođem u kuhinju. Sjednem na radni stol. Ti praviš kafu i pitaš me otkuda svi mi tu.

Došla sam po magiju. Treba mi da pišem. Došla sam po ljubav. Naći ću kofer ispod kreveta i spakovati sve u njega. Izvučem iz džepa na ogrtaču spisak i pročitam mu:

1. Uzeti natrag magiju (svu)
2. Sve uspomene
3. Potražiti negdje malčice ostataka ljubavi
4. BITNO! Kidnapovati njega ako ga zatekneš u stanu!
5. Ne mogu da se sjetim.

Treba mi sve ovo za priče. Bez ovoga ja ne znam da pišem. Pružio mi je kafu i pitao me mislim li opet da se kroz ključaonicu provučem i šta će biti sa njim. Rekla sam da ne znam. Da smo se trenutno zaglavili u mašti. I da je sve baš kako treba. Bacila sam papirić sa spiskom, ostavila kafu i zagrlila ga kao u ljubavnim filmovima. Pogledom sam namjestila ploču u gramofon i pustila da Al Bowlly pjeva

Is it a sin? Is it a crime?
Loving you dear like I do.
If it’s a crime then I’m guilty.
Guilty of loving you.

Zagrljeni, zaglavljeni u mašti zaplesali smo ignorišući mačku koja nam se petljala u korake.

Autorka: Luna H.

Fotografija: tumblr.com

zaglavljeni-u-masti-blacksheep.rs

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.