Začeci obuće

 

Obuća koja danas predstavlja najveću strast svake žene, nekada je bila samo potreba za zaštitom stopala. Mnogo godina pre i muškarci i žene su je gledali kao najobičniju stvar, a danas nam svaki komad nove kolekcije poznatog dizajnera oduzima dah.

 

Zececi obuce

 

Obuća i odeća prvobitno su pravljene kako bi zaštitile, pokrile i sačuvale čovečje telo. Još u vremenu prvobitnog razvoja, kada je čovek živeo u hordama i rodovskim zajednicama, javlja se potreba za zaštitom tela od uticaja spoljašnje sredine. U tom vremenu u ljudskoj zajednici tačno su bile određene uloge muškaraca i žena, kao i grupe ljudi koji su radili određene poslove. Postojala je grupa koja je lovila, grupa koja je čuvala pleme, a žene su čuvale decu i ložile vatru. Najveća potreba za zaštitom stopala javlja se kod grupe lovaca, oni su obične komade sušene životinjske kože, kao i raznovrsnog granja i lišća, obavijali i vezivali oko stopala. Ova pojava predstavlja preteču današnje obuće.

 

Prvobitna obuća

 

Kasnije, u ranim civilizacijama, obuća i odeća imale su ulogu da pokažu status u društvu i unutar kaste. Pojedine cipele bile su definisane stilom, konstrukcijiom, pa čak i bojom. Stari Grci i Rimljani prvi su koji su dali imena različitim modelima obuće, koje su postale osnova za neke stilove u obući danas, kao što su čizme, cipele, sandale, nanule ili pak čarape.

Rimljani su koristili iskustva naroda koje su pokorili. U početku su uvozili obuću, a zatim su počeli i sami da je proizvode. U Rimskoj imperiji bila je propisana posebna vrsta obuće za svaku klasu stanovništva, dok su boje bile uglavnom prirodne.

 

Zaceci obuce

 

Obuća vezana za stari Egipat bila je pletena od papirusa i rogozovog lišća. Muškarci su nosili sandale sa kožnim đonom, pričvršćenim kaišem koji se nalazio oko zgloba noge, a prednji deo bio je zatvoren. Ženska obuća je bila bogato ukrašena.

Grčka obuća imala je otvoreni prednji deo, sastojala se od više kaiševa koji su polazili od đona i sastajali se na ristu stopala, uz pomoć posebnog kaiša koji je prethodnik jezika na današnjoj obući.

Posle mnogo godina, decenija, vekova, dolazi do usavršavanja proizvodnje obuće, koju danas karakteriše nova tehnologija, novi načini izrade, dizajn, boje jakih kolorita, kao i razne vrste prirodnog i veštačkog materijala. Nastala iz potrebe za zaštitom stopala, danas nam predstavlja luksuz.

 

Autorka: Dragana Vickinez

Fotografije: blogku.co, tumblr.com, blogspot.com

1 Komentar
  • B&J
    Objavljeno 11:27h, 24 oktobra Odgovori

    impressionante! saluti!

Ostavi komentar