Sanjaj. Stvaraj. Promeni. Postani.

 

Na trećoj „TEDxNoviSad“ nezavisno organizovanoj konferenciji pod lincencom TED-a,publici će 19. oktobra, u „Studiju M“ biti predstavljene inovativne i kreativne ideje građana i građanki  Srbije. Kao i prethodnih godina nastupiće govornici različitih interesovanja, profesionalnih orijentacija i socijalnog okruženja. Svi govornici imaju 18 minuta na raspolaganju, kako bi na kreativan način preneli publici suštinu ideja i inicijativa koje zastupaju. Njihov cilj je da pomere postojeće društvene granice i  da svojim inovativnim idejama podstaknu slušaoce da postojeće pojave posmatraju iz drugačijeg ugla.  TEDx događaj ne čine samo izlaganja govornika i gledanje TED govora. U toku pauze, između sesija,  učesnici će biti u prilici da se međusobno upoznaju, ali i da prodiskutuju sa govornicima.

 

Ovogodišnji slogan konferencije je  „Sanjaj. Stvaraj.  Promeni. Postani.“, a cilj mu je da prisutne podstakne na razmišljanje kako da svojim stvaralaštvom  iniciraju pozitivne promene u zajednicama kojima pripadaju.

 

blacksheep

 

 

Neki od ovogodišnjih govornika su:

 

–  Jelena Jovanović, aktivistkinja u sferi informacione politike i pitanja privatnosti. Bila je   članica  odbora   Međunarodnih piratskih   partija.   Njeno   izlaganje   je   usmereno   na   upoznavanje   javnosti   sa  značajem uzbunjivača i Wikileaks pokreta, važnosti piratskog pokreta na internetu i promenama koje  nam oni donose.

 

Tamara Važić je doktorantkinja na Biološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a publici će prezentovati interesantno rešenje globalnog civilizacijskog problema koji se tiče nestašice i zagađenja vode za piće. Ona će govoriti o plutajućem pokretnom ekoremedijacionom sistemu (PPES) tj.  tehnologiji prečišćavanja zagađenih voda koja zbog svoje ekonomičnosti može biti spas za nerazvijene i zemlje u razvoju.

 

Slobodan Šušnjević, pokretač inicijative „Kritična masa“ koja okuplja bicikliste, ljubitelje biciklizma i  ostale aktiviste sličnih interesovanja. Pokret je nastao nakon okupljanja biciklista na Trgu slobode, u  Novom Sadu, u znak protesta zbog ispisivanja nekoliko stotina kazni za vožnju bicikla kroz centar. U   svom govoru upoznaće nas sa širim kontekstom značaja ovakve inicijative.

 

–  Aleksandra Savić  je biološkinja koja se bavi odnosima sa javnošću. Autorka je brojnih tribina i  okruglih stolova u oblasti odnosa sa javnošću u kulturi. U svom govoru će izložiti ideju zašto su nam  muzeji i dalje bitni, od čega štite civilizaciju i kako da ih posmatramo na jedan sasvim drugačiji način.

 

– Milutin Milošević je konsultant, trener, rukovodilac projekata. Prevodeći obilje skautskih materijala i pišući blogove bori se protiv ruženja našeg jezika. Nervira ga što se umesto naših reči koriste tuđice, što dijalozi sadržajem sve više liče na one iz televizijskih sapunica, što su nove izmene pravopisa dozvolile proizvoljna tumačenja, što je pogrešno akcentovanje postalo pravilo govora na javnom servisu i sve više ulazi u svakodnevni život.

 

– Vladislav Radak je završio studije matematike i bavi se istraživanjima u raznim oblastima finansijske matematike. Član je PISA projekta za Srbiju od 2009. godine. Posvećen je matematičkoj metodici i istraživanju različitih pedagoških pristupa ovoj nauci. U svom govoru dokazaće publici da matematika nije bauk, kakvo je sveopšte uverenje, već da ona ima samo loš PR.

 

Ovo naravno nije konačna lista govornika.

 

1372943_10202153282862118_1573056498_n

 

Razgovarali smo i sa PR-om ove konferencije, Snežanom Subotić, koja je izjavila sledeće:“Tema ovogodišnje konferencije je “Sanjaj. Stvaraj. Promeni. Postani.” i ona prožima sve sadržaje konferencije. U muzičkom delu programa publici će se predstaviti gudački kvartet “Feliks Art” koji će svojim izvođenjem dočarati lepotu jedne TEDx konferencije. Koncept našeg događaja podrazumeva da su nam na prvom mestu ideje naših govornika, a pored toga dešavanje treba da omogući posetiocima da se međusobno upoznaju i da ta poznanstva kasnije prerastu u poslovne veze ili dugogodišnja prijateljstva. Predstojeća TEDxNoviSad konferencija je do sada najveća TEDx konferencija koja će se održati u Srbiji i očekujemo ljude iz svih krajeva zemlje. U poslednjih nekoliko dana akcije promotivne cene karte imali smo do sada nezabeleženo interesovanje publike. Za posetioce smo pripremili i niz zanimljivih aktivnosti tokom trajanja pauze između sesija govora. Takođe, u toku naredne nedelje počinjemo sa predkonferencijskim druženjima, a pored toga otkrićemo i još neke zanimljive govornike.“

 

Prijavljivanje zainteresovanih traje do 15. oktobra i vrši se tako što popunjavate obrazac na  http://tedxnovisad.com/prijava/

 

Blacksheep magazin Vam preporučuje da posetite ovu interesantnu konferenciju. Ne zaboravite da sanjate, stvarate i da menjate svet!

 

 

Nema komentara

Ostavi komentar