Tatjana Hlavati:”Za mene je moda način života,igra bez granica,istraživanje,umetničko stvaranje”

 

Moda se ne zasniva na isčitavanju časopisa već je potrebno malo dublje istraživanje, kako estetsko tako i istorije odevanja. Umetnik pokušava u svoje delo da nametne svoj unutrašnji mir.

Reci nam nešto više o sebi,o svojoj modi..

Diplomirala sam dizajn tekstila i  odeće u Beogradu 2012. godine. Do sada sam  učestvovala  na nekoliko izložbi radova u Beogradu, modnoj reviji  u okviru Beogradske nedelje umetnosti, revije u Staroj Pazovi u saradnji sa frizerskim salonima ”Hair Trend”  i  ”Mimi”, revija u okviru  Fashion Selection-a , učešće  na međunarodnom takmičenju  u Italiji,  režija modnog performansa  u Staroj Pazovi, učešće na  reviji international Constantine fashion week u Nišu, izlaganje antičkog grčkog kostima u okviru noći muzeja.

tatjana_blacksheep.rs

tatjana2_blacksheep.rs

Moda je za mene mnogo više od mode. Svaki pojedinac se  trudi da bude profesionalac u svojoj profesiji, te svakako da je potrebno stalno usavršavanje i u ovoj oblasti. Moda se ne zasniva na isčitavanju časopisa već je potrebno malo dublje istraživanje, kako estetike tako i istorije odevanja. Za mene je moda način života, igra bez granica, istraživanje, umetničko stvaranje.

-Kada si zavolela modu?

 

Budući da je za mene moda umetničko stvaranje, modu  sam  zavolela kada sam shvatila da  je moda primenjena umetnost i da se kroz primenjenu  umetnost mogu  izraziti umetničke namere, ideje, koncepte, doživljaje. Umetnik pokušava u svoje delo da umetne svoj unutrašnji svet.

-Koliko trendovi utiču na tvoj rad i šta smatraš svojim zaštitnim znakom?

 

Kada dizajniram trudim se da napravim  originalne odevne predmete. Počinjem od sebe, iz unutrašnjosti svog bića. Kada dizajniram za veću  populaciju komercijalniju  kolekciju onda osluškujem  ljude i dizajniram na način kako oni razmišljaju, što se naravno razlikuje od perioda do perioda, ali naravno nikad ne bežeći od svoje početne inspiracije i od sopstvenog unutrašnjeg glasa i to daje zapravo moj likovni potpis svakoj novoj kolekciji u vidu ručno rađenih detalja ili celog odevnog predmeta i to smatram svojim zaštitnim znakom.

-Koliko odstupaš od svog stila kada kreiraš za druge?

 

Smatram da ne odstupam  jer se uvek trudim da dam svoj likovni potpis u dizajniranju istih.

 

moda_blacksheep.rs

moda1_blacksheep.rs

-Voliš da eksperimentišeš sa materijalima,sa njegovom strukturom i sjajem.Koje materijale koristiš najviše u izradi i da li je teško doći do adekvatnih?

 

Kada eksperimentišem  sa materijalima na taj način   predočavam  inspiraciju. Strukturom,  sjajem  materijali takodje otkrivaju mnogo toga , recimo istorijski period koji me inspiriše. Koristim materijale koje prate inspiraciju (što zavisi od kolekcije do kolekcije) a što se tiče nalaženje istih, snalazim se.

 

-Šta je ono što te pokreće da stvaraš?

 

Za mene je inspiracija  koncentrisanje unutar sopstvenog bića ili pak na svet oko mene. Inspirišu  me istorijski periodi, razne situacije današnjice, predmeti i  ljudi koji na bilo koji način pokreću emocije u meni.

 

 -Poslednja kolekcija pod nazivom ”složena jednostavnost” bila je prikazana na nedelji mode u Nišu. Želiš li da nam otkriješ neki deo?

 

Poslednja kolekcija pod nazivom “složena jednostavnost”  koja je bila prikazana i na nedelji mode  u Nišu inspirisana je geometrijom. Ona kao takva daje mi mogućnost da na složeniji način izrazim jednostavnost tih geometrijskih oblika. Geometrija nudi beskrajno istraživanje, te ovim eksperimentalnim pristupom u modnom dizajnu akcentujem ručno rađene odevne predmete i na taj način izražavam svoj stav kako u modnom dizajnu tako i u  umetnosti.

moda2_blacksheep.rs

-Tvoj moto je?

 

Ne sanjaj život, već živi svoj san. Ako imaš cilj naći ćeš i put.

 

moda3_blacksheep.rs

 

-Zašto sebe smatraš crnom ovcom?

 

Zato što je privilegija biti drugačiji.

 

 

Marija Ignjatović

 

Fotografije: Milan Prebudjila – Prebo

Modeli:Djurđija Crvenković, Marina Podlavicki, Marija Cekić

Šminka i  Frizura: Kozmeticki salon “Mimi”

 

Nema komentara

Ostavi komentar