Razglednica iz Holandije

“Naša destinacija nikada nije mjesto, već nov način posmatranja stvari.” ~ Henri Miler

Volim odmore sa kojih se vratite ne samo odmoreni, nego i ispunjeni u potpunosti, do posljednjeg atoma vašeg bića. Odmore koji vas na neki način resetuju i vrate na početna podešavanja, a istovremeno vas nadograde i obogate za još jedno neprocjenjivo iskustvo.

Ove godine bila je to Holandija. Ponovo. Već četvrti put. Moj. Peti njegov. Ali prvi naš.

Dvosedmični odmor podijelili smo na nekoliko destinacija, tako da smo bili u Den Hagu, svratili smo i do Nijmegena, zatim do Groningena, i odmor smo završili na Borkumu, njemačkom ostrvu u Sjevernom moru.

Note: Holandija i nije baš najbolji izbor za ljetovanje, jer se čini da je tamo Majka Priroda stalno u PMS-u, pa u toku jednog dana imate i sunce, i kišu, i ledeni vjetar, a veoma često i sve to odjednom.

Ali nama to nije smetalo. Svakako smo htjeli pobjeći od nesnosnih vrućina, željni svježeg vazduha, širine i prostranstva, otvorenog vidika i malo slobodna daha.

Stanica prva – Den Hag

Prva stvar koja vam vjerovatno padne na pamet kada neko pomene Hag, nažalost, nije jedna od onih ljepših. Ali, vjerovali ili ne, u Hagu postoji još mnogo toga osim Haškog tribunala.

Iako je Amsterdam zvanično glavni grad Holandije, Den Hag je sjedište svih njenih upravnih organa, tako da se tu nalaze i Gornji i Donji dom holandskog parlamenta, mnogobrojne ambasade, ministarstva, sudovi, itd.

Palata_Mira-blacksheep.rs

Den Hag je i jedan od glavnih gradova Ujedinjenih naroda i sjedište nekoliko ustanova UN-a, među kojima je i Međunarodni sud pravde koji je smješten u Palati mira, ispred čijih kapija se nalaze i Staza i Plamen vječnog mira.

Sam plamen postavljen je 1999. godine, a čini ga 7 plamenova sa 5 kontinenata. Staza je otvorena 2004. godine, a izgrađena je zahvaljujući saradnji i solidarnosti 196 nacija koje su darovale svaka po jedan kamen. Negdje pod brojem 22, ako se ne varam, nalazi se i kamen iz Bosne i Hercegovine.
Miru u svijetu možete doprinijeti tako što ćete se prošetati stazom i pomoliti se za isti.

plamen-blacksheep.rs

Eh, kad bi to barem bilo tako lako…

Holanđani mnogo cijene i Nelsona Mandelu, pa su mu 2012. godine podigli spomenik u Hagu, tačnije statuu, koja se nalazi u međunarodnom distriktu i gleda ka Palati mira. Spomenik se zove Long Walk to Freedom, tj. Dug put do slobode.

Nelson

Osim svih tih ‘bitnih’ građevina, u Hagu ima i mnogo drveća i zelenila, tako da kada se šetate kroz park imate osjećaj kao da ste zalutali u neku šumu usred grada. Divan prizor!

Hag je i najveći holandski grad na obali Sjevernog mora i podijeljen je na osam distrikta. Jedan od njih je i Scheveningen, gdje se, osim već pomenute Palate mira, nalazi i prelijepa pješčana plaža koja privlači mnogobrojne turiste svake godine. Kraj same plaže nalazi se i jedan od najstarijih hotela – hotel Kurhaus, kao i mnogobrojni barovi i restorani.

11855602_10153525151347162_1047237225_n

Noćnog života gotovo da i nema, osim na plaži, ali ima kino Pathe (čak dva) gdje možete da uživate u najnovijim filmovima i crtićima, kao i u kokicama, i onim slanim, ali i onim slatkim koje su, čini se, kod holanđana mnogo popularnije.

pathe-blacksheep.rs

U Scheveningenu se nalazi i jedan od tematskih parkova – Madurodam, park na otvorenom, među turistima poznatiji kao „Holandija u malom“. Tamo možete vidjeti minijaturne replike svih poznatih holandskih obilježja, izgrađene u omjeru 1:25, kao i prikaze važnijih istorijskih događaja i istorijskog razvoja. Nažalost, u parku nismo bili ove godine jer je tog dana (kada smo planirali odlazak tamo) padala kiša i duvao jak i leden vjetar, tako da smo ostali zarobljeni u kući. Što nam i nije tako teško palo, jer sam se ja prihvatila knjige i čitanja uz ogromnu šolju čaja, a moja jača polovina igranja video igara. Seize the day, right?

Holandija-u-malom-blacksheep.rs

Toliko o Hagu.

Sledeća razglednica dolazi iz Nijmegena. Ne propustite! 😉

Do skorog čitanja.

Autorka: Tanja Spasojević

Fotografije: Tanja Spasojević i swtouris.nl

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.