Promocija knjige „Kaput i kupine“ u Pančevu

Dragi naši,

Pozivamo vas na promociju zbirke pesama „Kaput i kupine“ naše crne ovčice Dragane Marković, koja će se održati 14.11. od 20h u Štabu Pogon u Pančevu! Ovo je nastavak „Punchtown poetry“ književnih večeri, o kojima smo nedavno pisali. Iste večeri, održaće se i izložba Draganinih fotografija, koje su, kako autorka navodi, neraskidivo povezane sa njenim rečima.

Dragana Marković, rođena 08.10.1992. godine u Šapcu, a odrasla u Metliću. Od 2011. godine je u Pančevu i Beogradu, uslovljena, kako kaže, na svakodnevno prelaženje mostova, i ovih među gradovima, i onih među ljudima. Strukovni ekonomista po zanimanju. Tvrdi da je njena poezija nastala kao dodatni opis fotografijama; kako je vremenom postala samostalno sredstvo izražavanja, uporedo sa fotografijama. „Kaput i kupine“ njena je prva knjiga poezije, a objavljena je neposredno pred ovogodišnji sajam knjiga, gde je i promovisana na štandu „Nove poetike“. Svoju poeziju objavljuje na sajtu blacksheep.rs.

Svaka nova pesma u knjizi je otvorenija, slobodnija, manje cenzurisana u odnosu na prethodnu. Govori o svemu što nedorečeno stoji među ljudima, uglavnom u partnerskom odnosu. O konvencijalnoj, idealističkoj, muškoj figuri i patrijahalno podređenoj ženi, koja izražava bunt i prkos. Suptilno i umereno koketirajući žargonskim izrazima, uvek snažno i efektno.

„Ako još niste otkrili oazu umetnosti na samo 16 km od Beograda, ovo je prava prilika. U zgradi koja je sagrađena oko 1830. godine, među autentičnim oljuštenim zidovima, do gole cigle, premazane belim krečom. Ogolićemo i poeziju do suštine, isto tako premazane tankim slojem suzdržanosti. Izbegavajući vulgarnost, dok dozirano koketira, taman koliko treba, sa slušaocem. Zavirite ispod kaputa, i saznajte od čega štiti i krije telo. Kroz reči i malo blues i jazz tonova, osetite kakvog su ukusa kupine“, poručuje nam Dragana.

Nakon promocije i razgovora o knjizi, urednik će ugostiti još četvoro mladih autora koji će govoriti svoje stihove. To su:

– Milica Milovanović i Dejan Kanazir (Beograd)
– Mina Delić i Lea Mik (Pančevo)

Knjiga „Kaput i kupine“ moći će da se kupi nakon promocije po ceni od 500 dinara.

Čitamo se u sredu 14. novembra, s početkom od 20h. Ulaz se ne naplaćuje.

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.