PRIČE O SRPSKOJ MITOLOGIJI U POLETU

U sredu 04. jula u art galeriji „Polet“, Cetinjska 15, biće održano veče sa  piscem Mladenom Milosavljevićem, povodom objavljivanja njegovog debitantskog romana „Kal juga“. Ovo delo, koje u osnovi predstavlja istorijski roman sa elementima fantastike i trilera, bavi se manje poznatim epizodama iz nacionalne istorije, kao što su otkriće Lepenskog Vira i epoha takozvane Kraljevine Srbije s početka 18. veka.

Na samoj književnoj večeri biće reči o nekima od protagonista romana, inače istorijskim ličnostima koje su manje poznate široj javnosti (Jedan od njih je tragično nastradali neimar beogradske tvrđave i najveći fortifikator prve polovine 18. veka – Nikola Doksat de Moret ), njihovim neobičnim sudbinama i značaju za našu istoriju. Takođe, biće reči i o mitskim bićima iz narodnih verovanja i predanja, vampirima, zduhaćima i vodenim vilama i demonima, koja zauzimaju važan deo ovog romana.

Uostalom, evo o čemu se u romanu radi:

Leta 1967. godine , u toku radova na lokalitetu Lepenski vir, grupa arheologa pronalazi ostatke nepoznate civilizacije. Kako vreme odmiče, sve više se čini da su otkrićem nalazišta i neobičnih ribolikih skulptura, arheolozi oživeli nešto mračno, drevno i tajanstveno, nešto vlasti po svaku cenu pokušavaju da sakriju.

Tačno dvesta pedeset godina ranije, ispred beogradske tvrđave sprema se do tada najveća bitka za Beograd. Austrijska carska vojska, na čelu sa vojskovođom i princom Eugenom Savojskim, opkoljena je višestruko brojnijim turskim snagama. Iznenada, bojište prekriva gusta magla , pod čijim okriljem Austrijanci razbijaju neprijatelja.

Putevi čuvenog vojskovođe i njegovih pratilaca volšebno će se ukrstiti sa putevima stanovnika Lepenskog vira, vodeći ih do tajne stare bezmalo osam milenijuma.

 

O autoru:

 

Mladen Milosavljević je rođen na Mladence 1982. godine u Smederevskoj Palanci. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Odeljenje za Etnologiju i antropologiju. Glavni je i odgovorni urednik Omaje, koncepta posvećenog temama iz oblasti folklorne fantastike. Snima filmove i piše priče iz oblasti fantastike.

 

Objavio je roman Kal juga (Strahor, 2018), istorijsku pripovest sa elementima folklorne fantastike.

 

Živi i radi u Beogradu.

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.