Oseti Sloveniju!

Nedavno sam napisala kako bih svuda da stignem, a nikako sebi da dođem. Proleće je i treba ispratiti kulturna dešavanja, svirke, odgledati neke interesantne predstave, popiti kafu sa prijateljima, ščepati sunce i završiti zaostale obaveze. Raditi.

U toku ovog “prolećnog maratona” shvatam da sam ostala nekako željna sebe same. U težnji da napravim što veći broj koraka, neko me je pozvao da se zaustavim. U bukvalnom smislu. Da kroz  Sloveniju samo ne protrčim, već da u njoj budem.

Kada sam detaljno pogledala plan putovanja i izguglala gde ću sve to biti, moja očekivanja su bila velika. Međutim, zanimalo me je – da li je sve to marketinški trik? Da li wellness i spa centri izgledaju zaista tako dobro kao na fotografijama, ili je posredi Photoshop? Da li ću zaista uspeti da se odmorim? Da li ću izdržati masažu od čokolade, a da je ne liznem?

Potrudiću se da vam čitav put predstavim iz najobjektivnijeg ugla. Uhvatite me za ruku! Polećemo!

Olimlje

Na samoj granici Slovenije sa Hrvatskom nalazi se selo Olimlje koje je nekoliko puta izabrano za najlepše u Sloveniji, a 2009. godine za najlepše u Evropi. Posetite Čokoladnicu iliti malu fabriku čokolade. U staklenim vitrinama i ružičastim kutijama su poređane ručno izrađene i unikatne praline i čokoladice jedinstvenog ukusa. Neuspešno sam pokušavala da se zaustavim na trećoj kockici.

cokoladnica-slovenija-blacksheep.rs

U neposrednoj blizini Čokoladnice se nalazi samostan Uznesenje Marijino u okviru kog je jedna od najstarijih apoteka u Evropi (čini mi se treća, posle Dubrovnika i Pariza), u kojoj Franjevci i dalje pripremaju čajeve i napitke.

samostan-olimlje-slovenija-blacksheep.rs

Prošetajte i do seoskog domaćinstva Boruta Ježovnika. U njegovom dvorištu se slobodno kreće krda jelena i košuta. U tom dvorištu sam po prvi put mazila i hranila jelena.

jelen-blacksheep.rs

Svim ljubiteljima piva predlažem da obiđu lokalnu pivaru i da se prepuste magičnom hmelju. Moj izbor je bilo domaće tamno i nisam pogrešila.

pivovarna-blacksheep.rs

Za one koji i dalje veruju u bajke tu je i kompleks koji je posvećen vilama, vešticama i junacima kako iz slovenačke, tako i iz svetske “bajkolike literature”. Interesantno mi je bilo sa kojim žarom unuk (kome je pripao ovaj posed, nakon dekine smrti) nastavlja porodičnu tradiciju pričanja bajki.

muzej-blacksheep.rs

Terme Olimia

Termalni izvori u okolini Podčetrteka su nadaleko poznati po svojim lekovitim svojstvima. U okviru Termi Olimia nalazi se hotel Breza, Wellness centar Termalija, Wellness hotel Sotelia i najluksuzniji – Wellness Orchidelia. Dok je Termalija okrenuta porodicama sa decom, Orchidelia je pravo mesto za romantične parove, tišinu, odmor i opuštanje.

Inspiracija za Orchideliu je potekla od parka u blizini, u kom raste četrdeset vrsta orhideja, između ostalog i crna.

Terme-olimia-spring-blacksheep.rs

Iako sam poželela da ostatak odmora provedem u skakanju po ogromnom krevetu i savršenom toaletu u kom sam napravila zalihe selfija za naredne dve godine, domaćini su nas pozvali u pravi wellness i spa raj, koji uključuje masaže medom i čokoladom, saune, đakuzije, podzemne pećine, niz bazena sa termalnom vodom.

selfi-tolaet-blacksheep.rs

U bade-mantilu i papučama sam zakoračila u čist hedonizam. Kada zaronite u jedan bazen – čuje se relaksirajuća muzika, a postoje i posebne sobe sa vodenim krevetima u kojima je apsolutna tišina. Setila sam se onog – lako je napraviti buku, probaj da napraviš tišinu. E pa Slovencima je ovo pošlo za rukom!

wellnes-orhidelia-blacksheep.rs

Po mom skromnom mišljenju, Terme Olimia su opravdale svaku zvezdicu i nagradu.

P.S. Masaža od čokolade je stvarno slatka 🙂

Autorka: Tijana Banović

 

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.