NEOBIČAN SLUČAJ DOKTORA BARTONA I GOSPODINA DEPA

 

Dobro došli u Bartonlend – zemlju u kojoj obitavaju najčudnija i najuvrnutija stvorenja, domovinu grotesknih (ili bartonesknih) likova. Neki kažu da pomalo podsjeća i na cirkus, ali onaj gotski – proizvod mješavine svjetova Volta Diznija i Vinsenta Prajsa.

Prvi i najstariji stanovnik te izmišljene zemlje je jedno divno, neiskvareno i pomalo naivno, nedovršeno stvorenje sa makazama umjesto ruku koje se bori i nastoji svim silama da se uklopi u svijet kome zapravo i ne pripada.

dzoni-dep-blacksheep

(Edward Scissorhands, 1990)

Vrata do, živi jedan šašavi režiser (kažu najgori na svijetu), koji baš mnogo voli žensku odjeću i u njoj se osjeća super ženstveno. Muškarac, pa ženstven. Sa Belom Lugosijem kao najboljim prijateljem.

1

(Ed Wood, 1994)

Odmah pored, imamo jednog forenzičara koji pada u nesvijest čim ugleda krv. Hrabar neki momak. Ali uporan. I odličan detektiv (to mu se priznati mora).

 

dzoni-dep1-blacksheep

(Sleepy Hollow, 1999)

A kakva bi to zemlja bila kada u njoj ne bi bilo čokolade? Čak štaviše, Tvornica čokolade. I njen vlasnik. Neobičan jedan drugar, pomalo ekscentričan, koji kao mali uopšte nije smio da jede slatkiše. Tako vam je to kad imate zubara za oca.

2

(Charlie and the Chocolate Factory, 2005)

Eee, a imamo i jednog pomalo smotanog neženju, koji je imao običaj da hoda mračnim šumama i da vježba prosidbu neke tamo svoje buduće drage, sve dok nije nabasao na mrtvu nevjestu. Da, dobro ste čuli. Mrtvu nevjestu. I zaglavio je jadan u svijetu mrtvih na neko vrijeme. Sve dok ta njegova mrtva nevjesta nije prihvatila činjenicu da njih dvoje potiču iz različitih svjetova i da nisu jedno za drugo. Pa ga je pustila. Jedva nekako. Uspio je da izvuče živu glavu.

3

(Corpse Bride, 2005)

Nešto malo dalje od Tvornice čokolade, kada se produži niz krivudavu ulicu, podno brda, nalazi se jedna brijačnica. I strašni berberin osvetnik. On od svojih najgorih neprijatelja, uz pomoć jedne vijerne družice, pravi najbolje i najukusnije pite na svijetu. I sve to uz pjesmu radi. „Uvijek samo veselo i vedro!“ Mnogo je jeziv.

dzoni-dep2-blacksheep

(Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, 2007)

Njegov prvi komšija je ludi Šeširdžija koji po cijele dane hoda unaokolo i postavlja uvijek jedno te isto pitanje svima na koje naiđe: „Zašto je gavran kao pisaći sto?“ Potpuno je šenuo.

sesirdzija

(Alice in Wonderland, 2010)

A najmlađi stanovnik te zemlje ujedno je i najstariji. Sad se sigurno pitate: „Pa, kako to?“ Naime, radi se o jednom prokletom vampiru iz 18. vijeka, koji je zapao u dubok san, pa se ponovo probudio tek nekad u 20. vijeku. Zamislite samo koliko gladan mora da je bio nakon toliko godina sna. Ali za njega Mekdonaldsovo „M“ nije značilo da negdje u blizini ima hrane, nego da nam Mefistofeles lično za vratom diše.

mek

(Dark Shadows, 2012)

Kažem vam, čudna neka zemlja. I da bude još čudnije, u samom srcu Holivuda.

Bartonlend. Zemlja crnih ovaca, moglo bi se reći.

A na čelu stada doktor Barton i njegov vijerni prijatelj, gospodin Dep.

Ipak su njih dvojica ono što je zajedničko svim stanovnicima ove fantastične male zemlje.

Jedan ih je osmislio, drugi ih je oživio.

I šta god ostale ovce Holivuda pričale, nadajmo se da će se njihovo malo crno stado i dalje širiti i da će njihov Bartonlend iz godine u godinu biti bogatiji i brojniji bizarnim, tajanstvenim i  nesvakidašnjim stanovnicima.

Živjelo stado! I njihovo, a i naše! 😉

Autorka: Tanja Spasojević

Fotografije: favim.com

 

Nema komentara

Ostavi komentar