Nedopustiv fristajl

Svi nešto kukaju na zimu, sneg, hladnoću. Ok, nisam najjači fan, ali sam u gasu – vidi, izašlo sunce, sad ću da navučem sve one nadamacura slojeve i da stavim tamne naočare. Nosiću kapuljaču i slušaću Smoke-a. Takav autfit me redovno natera da izađem na sneg i da krčim sebi put.

Nisam gazila po neočišćenim delovima još od trin’este-četrn’este godine. Bolelo me moje malo pedesetokilaško dupe za to. Koji moj da se smaraš posle sa mokrim nogama i vlažnim nogavicama, mislila sam. A sad sam u fazonu – snaći ću se. Zalepiću se za neki radiJAtor ili raDIjator – kako norma nalaže da govorimo.

fristajl-blacksheep.rs

Često razmišljam o tim normama u poslednje vreme. I najčešće ne baš svojevoljno. Neretko me pitaju koliko imam godina, šta je sa faxom, šta je sa muškim rodom koji treba da mi omogući dete. A ja sam u fazonu – na ta pitanja vam ne mogu dati odgovore, jer su vrlo čudnovata. I svi su zapanjeni. Kakav nedopustiv fristajl od života koji ko zna u kom pravcu ide i kako će se završiti. To me je prvo uznemiravalo, nerviralo, šmrcala sam na svaki loš komentar, a onda sam pomalo otupela, moram da priznam.

Idem kroz sneg kao pravi dasa. Gazim tamo gde je sunce i ne smeta mi odsjaj. Imam naočare. Imam kapuljaču i pesmu. Imam ranac i u njemu sve ono što volim. Imam nešto za fax, nešto za B.O.O.K, neke odštampane priče iz Ovce i neki svoj stari rehabilitovani rukopis. Imam ceo jedan svet na leđima.

Kažu – imaš breme. A ja kažem da sve te stvari ne posmatram tako. Ja sam obrnuti kengur. Ja sam grtalica. Ja sam tu gde sam. Na sred puta. Na sred pričanja jedne priče.

Iza mene su silni neki koraci. Duži i kraći, sigurniji i manje sigurni, blatnjavi i čisto beli. Jedan deo je baš utaban, jer sam dugo cupkala u mestu. Jebigica, desi se.

Ali ipak, svi mi pre ili kasnije ostavimo svoj trag. I zverke i zverčice.

I nemam pojma šta me čeka na kraju puta. Nemam pojma ni šta me čeka posle snega. Ne znam ni koji je sutra datum, ni koja će biti temperatura.

Ali za sada imam neugaženu livadu. Imam sunce. A imam i cilj.

I rekoh vam koji.

Pa u rancu je.

Autorka: Sanja Janković

Fotografija: favim.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.