MARKO ĐORĐEVIĆ: ŠKOLA “ZA STVARNO”

“Nastavniče, a je l’ ova škola za stvarno?

Osnovna škola “Povratak prirodi” je škola u kojoj se neguje izuzetnost. Kako to izgleda kad učionica nema zidove, kad je zvono samo dekoracija i kad se uči bez pritiska pitali smo Marka Đorđevića, profesora književnosti u ovoj neobičnoj školi u Zemunu.

 

Kako se neguje izuzetnost?

Biti izuzetan znači biti jedinstven. I baš kako su nas učili – svaka je ličnost različita, neponovljiva, a samim tim i izuzetna. Izuzetnost treba prepoznati, podržati, razvijati i usmeravati. Tim škole “Povratak prirodi”, škole koja neguje izuzetnost, uživa u osluškivanju dečjih priroda i polazi od toga da je ne treba menjati, pritiskivati ili stavljati u kalupe. Ne postoji univerzalni ideal kome se teži. Svako je priča za sebe i vrednost po sebi.

Od čega su napravljeni zidovi vaše škole?

Naši zidovi su nevidljivi ili nepostojeći. Tamo gde ih ima, deo su inspirativnog prostora koji podstiče znatiželju i stvaralaštvo, a naše učionice bez zidova su naš najveci ponos. Jedna je na Fruškoj gori i funkcioniše kao istraživački kamp, a druga u selu Vojka, nadomak Beograda, koja je naš naučno-istraživački centar u kome se bavimo zemljoradnjom i preduzetništvom. U ovakvim učionicama deca slobodno i interaktivno, u konkretnim aktivnostima samostalno dolaze do zaključaka o svetu koji ih okružuje.

 

Koliko je dete u vašoj učionici učenik, a koliko je učenik dete?

Volim da ih predstavljam kao decu koja uče radeći. Činjenica je da deca najefikasnije uče kroz igru – dok uočavaju, istražuju, zaključuju i stvaraju. Verujem da će uvek delom ostati deca – otvorena, iskrena i živahna, a isto tako i da će zauvek biti spremni da uče.

 

Koliko dugo traje vaš čas i da li se može vremenski ograničiti kreativnost?

Zvona nam eventualno posluže kao dekoracija. Aktivnosti traju onoliko koliko je to potrebno da svi savladaju gradivo. Svako na svoj način i u skladu sa sopstvenim ritmom. Ukinuli smo svaku represiju pa i zvučnu. Ne postoji večno stresno pitanje: ZA KOLIKO MINUTA ZVONI? Niko ne uči pod pritiskom niti zbog roka, već iz želje za saznanjem.

U toku je upis za prvu generaciju učenika škole “Povratak prirodi”. Kakvi će to mladi ljudi biti za osam godina, neposredno pred prijemni ispit za srednju školu?

Biće to mladi, pametni i nesebični ljudi. Od pažljivo biranih nastavnika i saradnika će naučiti da cene i uvažavaju izuzetnost. Biće tolerantni, samopouzdani i samostalni. U skladu sa ciljevima škole “Povratak prirodi” posedovaće funkcionalna znanja, izraženo kritičko mišljenje i gajiće odgovornost prema prirodi i prirodnim resursima. Biće spremni za korake koje mi, njihovi savetnici i vodiči kroz procese učenja, danas ne možemo ni da zamislimo.

Zašto ste vi “crna ovca”?

Zato što smo svesni potrebe za ovakvim modelom škole. No, ne plašimo se. Znamo šta se desilo sa Ružnim pačetom i kako se onaj žabac pretvorio u princa.

Razgovarala Srbijanka Stanković

Izvor fotografija: Marko Đorđević

Nema komentara

Ostavi komentar