Marina Mićanović: „Pogled na svet izražavam kroz umetnost“

Marina Mićanović je mlada dizajnerka koja gradi uspešnu karijaru u svetu mode. Njene kreacije su inspirisane tangom. Ona voli slobodnu izražavanja i improvizaciju.

Kada se javilo interesovanje za dizajniranje odevnih predmeta­?

Kao mala volela sam da provodim vreme za šivaćom mašinom. Mama je videla to interesovanje, ali je i sama mislila da je to samo dečija radoznalost… Fascinirali su me ručni radovi moje bake, koje i dan-danas čuvam kao nešto najvrednije…

Oduvek sam volela nešto što je drugacije, zanimljivo… Uvek sam uviđala zanimljive detalje i boje, kao i forme… to je bila inspiracija da se oprobam u svetu modnog dizajna, jer baš to nekako podrazumeva sve navedeno… Akademija za šminkera, koju sam završila, bila je samo put do sledećeg koraka, modnog dizajna.

 

Marina Micanovic

 

Na kakvoj viziji temeljiš svoj lični dizajnerski rad?

 

Moja vizija često zavisi od mog unutrašnjeg stanja, raspoloženja… U osnovi ona ima istu crtu, a to nisu samo sadašnji trendovi… ona se ogleda u budućnosti, zanimljivim formama i oblicima. Tu je moj lični izraz, vođen intuicijom…

 

Kako bi okarakterisala svoj modni izraz?

 

Kao umetnost. I ne samo modni izraz… moj pogled na svet izražava se kroz umetnost, lični, verbalni ili neverbalni izraz… sve to sadrži svoje dubine i širine, koje me čine ispunjenom i zadovoljnom…

 

Marina Micanovic (2)

Kako percipira svet žena za koju stvaraš?

 

One, kao najdivnija bića, mogu da se bave najrazličitijim stvarima, ali osećaj za lepo, za neobično, nešto je što me kod njih inspiriše, i nesto na osnovu čega stvaram… Smatram da svi mi imamo tu crtu u sebi, samo što smo određeni da radimo različite stvari u kojima smo najbolji, ali duša i osećaj su u svakom od nas…

 

Imala si  priliku da predstaviš svoju kolekciju Punk me up domaćoj i inostranoj modnoj sceni. Naišla si na veoma pozitivne kritike prisutnih. Koja je bila polazna tačka u kreiranju kolekcije?

 

Budući da su mi papir i olovka najomiljeniji predmeti, i da svakodnevno crtam, tako je nastala i kolekcija „Punk me up“… Znala sam da ću je preneti i na materijal. Umekšani geometrijski oblici, koji ističu ženstvenost, pomešani sa formom „baroka“, sa osnovom punk-a, naišli su na veoma dobre kritike od strane stručnog žirija u Splitu, na Split City Fashion-u, u junu ove godine. Prezadovoljna sam prepoznavanjem ove kolekcije kao nečeg drugačijeg, pomalo avangardnog, ali opet vrlo nosivog.

 

Marina Micanovic5

 

Odmah nakon završetka studija, počela si da kreiraš za Tango Natural Fashion. Svoje modele intezivno izlažeš širom Evrope. Predstavi nam svoju tango modu…

 

Plesala sam tango, i nakon godinu dana, u sklopu Instituta Tango Natural, pokrenut je brend Tango Natural Fashion, za koji kreiram.

Tango moda se suštinski ne razlikuje mnogo od onoga što se nosi inače i od onoga što često možemo videti na ulici, u gradu, u nekom klubu… Kod nje je najbitnije da bude prilagođena pokretu, i da se u njoj svaka žena oseća udobno i lepo.

 

Marina Micanovic4

Tango doživljavaš kao ples života, strasti, ljubavi… Da li je to ono što te nadahnjuje da stvaraš za plesni svet?

 

Upravo to… iz te ljubavi i strasti prema plesu nastale su mnoge dobre stvari u mom životu. Uživam da slušam tango muziku, da posmatram sve te ljude kako plešu, a sam ples je poseban osećaj, koji je rečima neopisiv. Više je od načina na koji mogu da izrazim sebe i kroz koji osećam ogromno životno zadovoljstvo.

 

Ples je umetnost. Svoj modni izraz doživljavaš kroz umetnost, kao nešto drugačije, zanimljivo… Po čemu su tvoji tango modeli prepoznatljivi?

 

Želja, kao i moja prirodna potreba, bila je da sebe ostvarim u svetu mode i dizajna, i sve što ima veze sa drugačijim, neobičnim, sa estetikom i lepotom… Slučajno su se povezale ove dve stvari i tako su i nastali moji prvi tango modeli. Upravo iz te ljubavi i mog pogleda na svet, boje, ljude, ne držeći se nikakvih formi i pravila, nastali su svi moji modeli, koji se po tome prepoznaju i koji u sebi nose jaku energiju, koju tako rado volim da vidim na nekom, a taj osećaj je zaista neopisiv.

 

Marina Micanovic3

 

Koja su tvoja pozitivna a koja negativna iskustva bavljenja modnim dizajnom u Srbiji?

 

S obzirom na to koliko volim da budem u procesu stvaranja, često i ne vidim negativne strane bilo čega. Možda je to zbog toga i pozitivno, jer nemam puno vremena da o tome razmišljam. Imam tu sreću što sam svoju ljubav prema modi povezala sa tango plesom, pa česta putovanja i izlaganje moje tango odeće širom Evrope, iako sam još uvek na samom početku, mogu doneti veliku satisfakciju i ostvarenje mene same kroz sve to.

 

Zašto sebe smatraš crnom ovcom?

 

Izdvojenost iz mase, odsustvo pravila, podrazumevaju često neshvaćenost od strane okoline. Moji pogledi na svet se vrlo često ne uklapaju u norme i podrazumevanja… Prosto, volim slobodu izražavanja, volim improvizaciju, i volim što volim.

 

Više o Marini Mićanović možete saznati na Marina Mićanović

 

Marija Ignjatović

Fotografije: Marina Mićanović, Šunjić Ž, Bojan Džodan

Nema komentara

Ostavi komentar