Lepota

Naučili su nas šta je lepo. Pokazali su nam idealne mere, boju očiju, dužinu kose i osmeh. Izvan tih nametnutih proporcija, ne umemo da spoznamo vrline u drugačijim formama. Divimo se preplanulim telima traženih dimenzija i oblika, savršenim obrvicama i frizuricama. Da, nikako ne smem perfektno odrađene nokte da zaboravim.

Slušam pre nekoliko dana moju desetogodišnju bratanicu kako se hvali da je naučila da koristi ajlajner/alajner kako li već, ja ne umem ni reč da potrefim. Potom je Anđela bila duboko zabrinuta ako nasledi sise od svoje majke, jer zaboga ona je ravna kao daska. Pokušavala sam da je urazumim kako je sve to nevažno, kako bi trebalo da se bavi drugim bezbrižnim stvarima. Za početak da bude samo dete! Ništa nije vredelo. Samo je rekla: „Katarina, zaboga to je najbitnije sad, meni je izgled jako važan. To je sada sve!“ Bum! Reči desetogodišnje devojčice! Šta će govoriti sa petnaest leta??

Jako me umorila šablonska lepota. Ta ispraznost savršenosti. Zašto toliko stremimo ka njoj? Uhvatim sebe kako želim da menjam svoju spoljašnjost. Koža nikad dovoljno glatka, postane tesna. Kosa nikad dovoljno prava! Mora da se ispravi! Svaka dlaka da bude na mestu. U kolosek me vrate isti tupi pogledi i „besprekorna“ lica. Neću, bre, da budem deo takve realnosti.

Ni na kraj pameti mi ne pada da prodajem otrcane fraze kako bi trebalo da prihvatimo sopstvena tela i mane i da uživamo u njima. Bolje da pitam ja vas: „Hoćete li da provedete životni vek trljkajući se kremama protiv celulita, strija, bora!! Hoćete li večito da prekorevate sebe zbog nekakvih suvišnih kilograma samo zato što je tako nametnuto od medija i sličnih čudesa, i što je najžalije od  nas samih! Zar se niste i vi malo umorile?“

Ide leto. Rešila sam da ne dozvolim sebi da marim oko gluposti. Rešila sam da bodrim svoje nesavršenosti! „Živeo moj kvrgavi nos, kudrava kosa, pretanke noge!! Živeo moj celulit! Hajdemo, moja pomorandžina koro, zajedno da prodrmamo ovaj svet savršenosti da malo živne!“

I mr’š, lepoto, begaj što dalje od mene!!!

Autorka: Katarina Aleksić

Fotografija: favim.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.