KULTURNO BLEJANJE (3)

POZORIŠTE: Ana Karenjina

 

Od 22. do 30. aprila u Velikoj Plani održaće se tradicionalni pozorišni festival „Masukini pozorišni dani“, posvećeni pozorišnom reditelju Velimiru Živojinoviću Masuki. Na festivalu je najavljeno učešće profesionalnih i amaterskih pozorišta iz Beograda, Kragujevca, Stare Pazove, Velike Plane, ali i Slovenije.

U pozorištu Madlenianum u Zemunu 26. aprila biće premijerno izvedena drama „Ana Karenjina“, u režiji Juga Radivojevića, sa Ninom Janković u naslovnoj ulozi. U podeli su i Sergej Trifunović, Viktor Savić, Aleksandar Radojičić, Igor Đorđević, Milena Vasić i Tamara Aleksić.

 

FILM: Nedelja grčkog filma

 

Bioskopska publika će zahvaljujući MegaCom distributeru, moći da pogleda četiri naslova koja će se naći u takmičarskom delu ovogodišnjeg, 67. Kanskog festivala. Reč je o novom Godarovom filmu „Zbogom jeziku“, „Potraga“ Mišela Azanavisijusa, „Džimijeva dvorana“ Kena Louča i „Levijatan“ Andreja Zvjaginčeva. Ovogodišnji žiri Kanskog festivala predvodiće poznata novozelandska rediteljka, Džejn Kempion, a biće prikazano ukupno 49 filmova.

Od 23. do 28. aprila u beogradskom Domu omladine i Jugoslovenskoj kinoteci na programu je „Nedelja grčkog filma“, pod nazivom „Slike iz prošlosti, vizija budućnosti“. U okviru festivala biće prikazano dvadesetak filmova, od klasika, do najznačajnijih filmova novije produkcije. Sve projekcije biće besplatne, a ulaznice se mogu preuzeti u holu Doma omladine od 12 do 19 časova.

MUZIKA: Svetski dan džeza

 

Somborske muzičke svečanosti održaće se ove godine od 22. do 27. aprila u Gradskoj kući. Svi koncerti počinju u 20 h, a učestvuju muzičari iz Srbije, Italije, Španije i SAD.

25. aprila u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine nastupa Beogradska filharmonija, a na programu su Borodin, Koriljano i pert.

U Pančevu će 27. aprila, u Dvorani kulturnog centra, biti održana regionalna smotra muzičko-folklornog stvaralaštva iz osam banatskih gradova.

Povodom svetskog dana džeza 30. aprila u Domu omladine publici će se predstaviti Lena Kovačević i polaznici Džez odseka Muzičke škole Stanković iz Beograda.

 

KNJIŽEVNOST: Merlinka

 

U Maloj sali Doma kulture Studentski grad, 29. aprila u 20h biće predstavljena knjiga „Terezin san“, autobiografija Vjerana Miladinovića Merlinke, u izdanju Red Box-a. O knjizi će govoriti Miljenko Jergović i Miško Stevanović, a biće prikazan i film „Marble Ass“ Želimira Žilnika. Dan kasnije, u Klubu Magistrala ovog Doma kulture, biće upriličen susret s Miljenkom Jergovićem, na kome će, pored Jergovića, učestvovati Svetislav Basara, Ivan Čolović i Teofil Pančić.

Od 23. do 25. aprila u Kulturnom centru Novog Sada održaće se osmi međunarodni festival proznog stvaralaštva „Prozafest“, sa interesantnim celodnevnim književnim i muzičkim programom, koji možete pratiti na internet prezentaciji manifestacije.

umetnost-blacksheep.rs

S. G.

Fotografije: pinterest.com

Nema komentara

Ostavi komentar