KULTURNO BLEJANJE (1)

 

POZORIŠTE: U znaku Nušića

 

 

Narednih dana se po trideset i prvi put u Smederevu održava pozorišni festival „Nušićevi dani“. Ovogodišnje Nušićeve dane otvorio je muzički kabare glumca Baneta Vidakovića i pevačice Zorane Pavić u pratnji Old Hat Orchestra iz Beograda, koji je nedavno imao svoju premijeru u Pozorištu na Terazijama.

U programu, koji traje do 17. aprila, biće izvedeno jedanaest pozorišnih predstava, od kojih su četiri po Nušićevim tekstovima: nagrađivana „Gospođa ministarka“ sa Goranom Jevtićem (Boško Buha, Beograd), „Gospođa ministarka“ (SNP, Novi Sad), „Hajduci“ (Dadov, Beograd) i „Narodni poslanik“ (Bata Bulić, Petrovac na Mlavi), dok će se premijerno izvesti novi komad Dušana Kovačevića „Rođendan Branisalva Nušića“ Zvezdara teatra, sa Branislavom Lečićem u naslovnoj ulozi. Publika će moći da vidi i predstave Beogradskog dramskog pozorišta, Pozorišta Slavija, kao i pozorišnih trupa iz Valjeva i Pančeva.

Ukoliko ste iz Kruševca i okoline i nemate mogućnost da dođete do Smedereva na Nušićeve dane, možete uživati u čak četiri Nušićeva komada koje na Tin festu, sedmom festivalu srednjoškolskog teatra, u Kulturnom centru Kruševca izvode srednjoškolske pozorišne grupe.

A dok se ,,Gospođa ministarka” iz Smedereva ne vrati na beogradski Trg Republike, beogradska publika 10. aprila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu može pogledati Nušićevog „Pokojnika“ u režiji Igora Vuka Torbice, možda i najbolje čitanje Nušića u poslednjoj (pozorišnoj) deceniji.

 

 

 

 

IZLOŽBE: Zrenjanin, Beograd, Leskovac

 

Za narednu sedmicu izabrali smo zanimljive izložbe u Zrenjaninu, Beogradu i Leskovcu. U ponedeljak, 7.aprila, otvorena je Retrospektivna izložba scenografa i kostimografa ULUPUDS-a u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba obuhvata stvaralaštvo brojnih umetnika, članova ULUPUDS-a, koji su u periodu od preko šest decenija delovali na polju domaće i svetske kostimografije i scenografije. Među zastupljenim autorima su: Miomir Denić, Miodrag Tabački, Ljiljana Dragović, Bojana Nikitović i drugi. Cilj izložbe je da sabere tokove srpske scenografije i kostimografije, kao i da predoči promene u pristupu sceni i kostimu u pozorištu, na filmu i televiziji.

U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu do 19. maja otvorena je izložba „100 dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti. Jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945“. Ideja o organizovanju izložbe podstaknuta je činjenicom da Muzej tokom proteklih sedam godina od zatvaranja glavne zgrade nije bio u mogućnosti da celovitije predstavi zbirke kroz stalnu postavku. Posetioci će na izložbi moći da vide dela: Save Šumanovića, Nadežde Petrović, Milene Pavlović Barili, Ignjata Joba, Marka Ristića, Ivana Tabakovića i drugih.

U Art centru u Beogradu (Višnjićeva 3) do 12. aprila svakoga dana od 10 do 14h i od 17 do 20h možete pogledati zanimljivu izložbu najlepših fotografija ptica sa desetog konkursa koji je organizovala Fondacija za zaštitu ptica grabljivica.

Ljubitelji stripa iz Leskovca i okoline mogu tokom sedmice pogledati izložbu bugarskog stripa u Leskovačkom kulturnom centru.

FILM: Ljubav na francuski način

 

 

            Tokom aprila Filmski karavan Francuskog instituta putuje Srbijom i jedanaest gradova upoznaće s najboljim otvarenjima francuske kinematografije poslednjih godina, ali i filmskim klasicima. U sedmici koja je pred nama u francuskom filmu uživaće stanovnici Kragujevca, Bačke Palanke, Zrenjanina, Pančeva, Jagodine, Aranđelovca, Kladova, Kikinde, Novog Sada, Vranja i Srpske Crnje. Filmovi su grupisani u cikluse, pa će tako Kragujevac i Bačka Palanka biti u znaku ljubavi, Zrenjaninci će se upoznati s francuskim animiranim filmovima, a Jagodina, Kikinda, Kladovo, Novi Sad i Pančevo podsetiće se klasika poput „Hirošimo, ljubavi moja“ i „Žil i Džim“. Na Fejsbuk stranici „Francuski filmski karavan možete se upoznati s programom i datumima projekcija.

            Ako ste u Beogradu, u sredu 9. aprila (19-22h) u Domu omladine možete pogledati projekcije diplomskih filmova studenata režije na FDU ili posetiti predavanja i projekcije u UK Parobrod na temu Film u fašizmu/fašizam u filmu.

MUZIKA: Bitlsi u Boru

 

            U Domu omladine će 11. i 12. aprila biti održan treći međunarodni muzički festival „Todo mundo“. Među izvođačima posebno je zanimljiv sastav „Divanhana“ iz Sarajeva, koji izvodi tradicionalni zvuk sevdaha i sefardske muzike u modernim džez aranžmanima.

Dan ranije, 10. aprila, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, biće održan tradicionalni koncert Sinfonijskog orkestra FMU, a na programu su Šopen, Musorgski i Ravel.

            17. aprila Borani će slušati Bitlse – The Bestbeat iz Beograda, internacionalno poznati tribjut bend, nastupiće u Centru za kulturu opštine Bor.

KNJIŽEVNOST: Basara i Albahari

 

            15. aprila u KC Grad svoj peti rođendan proslaviće „Gradska knjižnica“ razgovorima sa dva istaknuta aktera srpske književne scene u poslednjih nekoliko decenija – Svetislavom Basarom i Davidom Albaharijem. Pre toga u Čačku 8. aprila u Domu kulture možete prisustvovati promociji romana Talasi beogradskog mora i družiti se s autorom Draganom Jovanovićem Danilovim.

            Mladi autori koji žele da objave svoju prvu knjigu, ne treba da propuste poslednje rokove u aprilu za neki od nagradnih konkursa. Ove, kao i druge književne konkurse, možete pratiti na sajtu Konkursi regiona.

kulturno-blejanje-blacksheep.rs

S.G.

Fotografije: pinterest.com

Nema komentara

Ostavi komentar